Realizovana radionica:Arhitektonsko nasljeđe kroz digitalno modelovanje




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru 3D IMPACT PLUS - CAPITALIZATION, uz ko-finansiranje Evropske unije, održana je jednodnevna radionica na temu "Arhitektonsko nasljeđe kroz digitalno modelovanje" u organizaciji Arhitektonskog fakulteta, Univerziteta Crne Gore. Radionica je realizovana 26. aprila u Nikšiću i na njoj je učestvovalo više od 40 participanata.

Kroz teorijski i praktični okvir radionice studenti su imali priliku da se upoznaju sa metodom fotogrametrije i modelovanja na osnovu slika u oblasti graditeljskog nasleđa, učestvuju u snimanju objekta Gradske kuće - Dječije biblioteke “Njegoš” u Nikšiću i edukuju se o savremenim pristupima vizuelnog prikazivanja stvarnosti. Rezultat praktičnog dijela radionice se ogledao u  softverskoj obradi dobijenih podataka i formiranju digitalnog modela snimljenog objekta.

U drugom dijelu radionice održana je stručna posjeta Inovacionom Preduzetničkom Centru - Tehnopolis, prilikom koje su studenti bili u prilici da obiđu laboratorije i prostore Tehnopolisa i informišu se o temi primjene 3D skeniranje.

Predavači na radionici su bili: prof. dr Vesna Stojaković, prof. dr Bojan Tepačević i Msc Miloš Obradović sa Fakulteta tehničkih nauka, Odsjeka za arhitekturu, Univerziteta u Novom Sadu, doc. dr Vladimir Bojković sa Arhitektonskog fakulteta, Univerziteta Crne Gore i Tihomir Ćuzović, IPC Tehnopolis.

Organizatori radionice su bili: Prof. dr Svetlana Perović, Doc. dr Vladimir Bojković, Doc dr. Irena Rajković i Msc Nikolina Sekulović sa Arhitektonskog fakulteta, Univerziteta Crne Gore.

Rezultati i metode prikazane na održanoj radionici će koristiti svim participantima u daljim nastavnim i istraživačkim procesima.

Radionica je ispraćena od strane RTV Nikšić. Prilog dostupan ispod.

 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.