Studijska posjeta Nacionalnom parku Skadarsko jezero u okviru predmeta Urbanističko planiranje




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U cilju istraživanja naselja na obali Skadarskog jezera, njihovih prostornih i arhitektonskih potencijala sa posebnim osvrtom na elemente zaštićene prirodne i kulturne baštine, u okviru predmeta Urbanističko planiranje na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, a pod mentorstvom predmetnog profesora prof. dr Svetislava G. Popovića, i saradnica dr Sanje Savić, dr Jelene Bajić Šestović i dr Nevene Mašanović, studenti IV godine Arhitektonskog fakulteta, posjetili su 28. aprila 2023. predmetnu lokaciju u okviru Nacionalnog parka Skadarsko jezero.

Krstarenje Skadarskim jezerom realizovano je u cilju detaljnije analize predmetne lokacije, prirodnog i izgrađenog konteksta, vizurnih linija sa vode i sa kopna, kako bi, u krajnjem, studenti mogli predložiti smjernice za unapređenje zatečenog ambijenta i adekvatnu zaštitu prirodne i kulturne baštine, što je i cilj njihovog semestralnog zadatka.

Predmetni nastavnik je upoznao studente sa specifičnostima prostornih segmenata i brojnih ostrva Skadarskog jezera koji se obrađuju zadatkom, kao i sa posebnostima sakralnih objekata koji učestvuju u kreiranju specifičnog i visoko vrijednog kulturnog pejzaža.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.