Nagrađena tri idejna rješenja studenata za rekonstrukciju bifea Filozofskog fakulteta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U cilju jačanja internih resursa Univerziteta Crne Gore, inicirana je saradnja od strane Filozofskog i Filološkog fakulteta iz Nikšića sa Arhitektonskim fakultetom iz Podgorice. Studentima Arhitektonskog fakulteta u Podgorici dodijeljeno je da u okviru semestralnog elaborata iz predmeta Arhitektura unutrašnjih prostora 2 (AUP2), izrade idejno rješenje rekonstrukcije bifea na Filozofskom fakultetu u Nikšiću.

Studente su na predmetu AUP2 vodili: prof. dr Veljko Radulović, dr Sanja Paunović Žarić i MSc Nemanja Milićević, dok je 38 studenata bilo podijeljeno u grupama od dva do tri člana. Rekonstrukcija bifea data je u funkciji izučavanja odnosa između određenog konteksta i koncepta unutrašnje arhitekture koji mu slijedi, te specifičnih zahtjeva korisnika, prijedloga neophodnih sadržaja od strane samih korisnika i jasno definisanih budžetskih okvira. Bife je osim uticajnih faktora i pozicije unutar arhitektonskog sklopa zgrade Filozofskog fakulteta u Nikšiću, definisan i ograničavajućim elementima, pa su student bili u obavezi da se sa pažnjom odnose prema zatečenim elementima.

Studenti su zadati prostor razrađivali ne samo enterijerski na osnovu lične introspekcije, već i niza jasnih parametara i projektnog zadatka koji su dobili od zaposlenih, preciznih gabarita, uz primjenu postojećih vještina i znanja iz oblasti projektovanja ugostiteljskih objekata i enterijera. Zadati prostor podrazumijeva i odgovornost za nivo složenosti koji je doprinio kvalitetu rješenja konačnog elaborata.

Na osnovu svih ulaznih parametara izdvojila su se tri rješenja, koja su kandidovana za nagrade:

I nagrada:        Žaklina Laketić i Minja Josipović;

II nagrada:       Marija Lazović i Jana Dragaš;

III nagrada:      Jelena Vućić i Predrag Marsenić.

Nagrađenim studentima biće dodijeljene i novčane nagrade u unaprijed definisanim iznosima. Posebnu zahvalnost u realizaciji ovog projekta dugujemo: dekanki Filozofskog fakulteta, prof. dr Tatjani Novović, dekanu Filološkog fakulteta, prof. dr Igoru Lakiću, prodekanici za finansije i razvoj na Filozofskom fakultetu, prof. dr Biljani Maslovarić, kao i dekanki Arhitektonskog fakulteta, prof. dr Svetlani Perović. Vjerujemo da će se dobra praksa saradnje univerzitetskih jedinica nastaviti i u budućnosti.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.