Treći međunarodni arhitektonski konkurs MIKRO EKO KUĆA 2023




Treći međunarodni arhitektonski konkurs MIKRO EKO KUĆA 2023

Treći međunarodni arhitektonski konkurs MIKRO EKO KUĆA 2023 koji je namijenjen mladim arhitektama, dizajnerima, pejzažnim arhitektama i primijenjenim umjetnicima starosti do 30 godina, kao i studentima fakulteta iz navedenih oblasti, sprovešće se u okviru šeste po redu međunarodne manifestacije i kongresa pod nazivom  “Održiva arhitektura - energetska efikasnost” (SAEE) u kojoj je Arhitektonski fakultet UCG-a suorganizator.

Konkurs otvara pitanje eko samoodržive kuće, uz njeno prilagođavanje prirodnom kontekstu i upotrebi obnovljivih izvora energije i prirodnih ekološko-održivih materijala, ali isto tako treba da pruži odgovor o mogućem egzistencijalnom minimumu životnog prostora uz obezbjeđenje svih aspekata održivog komfora.

Ekološke mikro kuće mogu dati široke odgovore o mogućnostima kvalitetnog i održivog boravka u prirodi i njihove upotrebe. Koncept mikro kuće predstavlja jedinstvene objekte locirane u prirodi, koji su teorijski bazirani na ideji o ekološkoj minimalističkoj kući, čiji je fokus na njenim funkcionalnim formalnim, oblikovnim aspektima, ali i na socijalnim pitanjima. Ona predstavlja mogući odgovor na pitanje o minimalnom i održivom prostoru za život u prirodi. Savremeni trenutak obilježen klimatskim promjenama, povećanim zagađivanjem životne sredine i pandemijom korona virusa povećao je interesovanje za boravak u prirodi i otvorio mogućnost da se na ovakav, kreativan, način utiče i unaprijedi pristup zelenim tehnologijama i pospiješi ukupna industrija montažnih i prefabrikovanih kuća u regionu kao jednog od modela održive gradnje u budućnosti.

Cilj pokretanja konkursa je i da se kroz redefinisanje osnovnih čovjekovih potreba za boravkom u prirodi prepozna, definiše i dizajnira fleksibilan i multifunkcionalan objekat kao esencijalni dio ljudskog okruženja, uz uvođenje novih tehnoloških, konstruktivnih, termotehničkih i energetski efikasnih metoda, uz korišćenje obnovljivih izvora energije, tradicionalnih načina građenja i prirodnih materijala.

I ove godine obezbijeđene su četiri kotizacije za zainteresovane studente, za učešće na predavanjma ili radionicama, od strane M.Arch Milene Vučeraković, člana organizacionog odbora za Crnu Goru u saradnji sa organizacijom Lions Club Podgorica.

Rok za predaju radova je 1. septembar 2023. godine, a nagradni fond iznosi 4.500 evra.

Više informacija o konkursu možete dobiti putem link-ova:

www.congress-saee.com  

www.ekokucamagazin.com/konkurs-mek2023

Objava rezultata i dodjela nagrada biće održana na svečanom otvaranju 6. Međunarodne manifestacije i kongresa “Održiva arhitektura - energetska efikasnost” (SUSTAINABLE ARCHITECTURE - ENERGY EFFICIENCY - SAEE), 6. oktobra u 19:00 sati u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.