Arhitektonski fakultet učestvuje na izložbi EXPO 2023 u Turskoj




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Projekat predstavljanja Crne Gore na EXPO 2023 u Kahramanmarašu. Studenti-autori odabranog rješenja: Hadžiristić Momčilo, Alihodžić Edin, Mandić Boris, Popović Drago

Arhitektonski fakultet Univerziteta Crne Gore će, u saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, a prema odluci Vlade Crne Gore, predstavljati Crnu Goru  na Međunarodnoj hortikulturnoj izložbi EXPO 2023 u Kahramanmarašu (Turska). 

Izložba će biti otvorena na datum 100 godina od postojanja Republike Turske u Onikisubat okrugu Kahramanmarasa, a biće održana između 12. avgusta i 30. novembra 2023. godine.

Interdisciplinarna hortikularna izložba ima za cilj rješavanje problema nastalih brzom urbanizacijom, a ujedno prezentuje najbolje prakse u oblasti poljoprivrednih tehnika, organske poljoprivrede, biotehnologije, održivosti i probleme životne sredine kao odgovor na glavnu temu Nature-Friendly City and Sensitivity.

Polazeći od krovne teme ovogodišnje EXPO manifestacije, na predmetu Parterna arhitektura kojim rukovodi prof. dr Svetlana Perović i saradnice u nastavi dr Sanje Savić i dr Nevena Mašanović,  preuzeta je obaveza pripreme idejnog  rješenja paviljona i vrta na dodijeljenoj parceli površine 714,55 m2, kojim će se predstaviti Crna Gora  na međunarodnoj hortikulturnoj izložbi EXPO 2023 u Kahramanmarašu. Osnovno polazište je bilo prezentacija Crne Gore kroz njene posebnosti i značajne individualnosti s aspekta jedne ili više podtema: Obrazovanje djece zasnovano na prirodiBiofilni dizajn urbane transformacijeUrbana hortikultura i lokalna hranaZeleniji, zdraviji, srećniji Mudrost jednostavnosti.

U toku semestra, kroz grupni rad, trideset sedam studenata Arhitektonskog fakulteta u Podgorici predložilo je deset idejnih rješenja. Daljim konsultacijama sa predstavnicima EXPO-a iz Kahramanmaraša, nastavljena je razrada jednog idejnog rješenja koje je izabrano kao najoptimalnije za realizaciju, a  čiji autori su studenti Hadži-Ristić MomčiloAlihodžić EdinMandić Boris i Popović Drago. Na EXPO-u 2023 pored idejnog rješenja paviljona i parternog uređenja parcele, studenti i nastavno osoblje Arhitektonskog fakulteta prezentovaće svih deset studentskih radova kroz izložbu, pripremiti katalog sa tektovima više autora na temu biofilije i biofilnog dizajna, te sprovesti ostale aktivnosti u saradnji sa Ministarstvom, kako bi Crna Gora bila predstavljena na najbolji način.

Odlukom Vlade Crne Gore (br. 07-053/23-2704/2, od 15. juna 2023. godine) aktivnosti u vezi s učešćem Crne Gore na Izložbi EXPO 2023, preuzimaju Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Arhitektonski fakultet Univerziteta Crne Gore. Ugovorom o učešću na međunarodnoj hortikulturnoj izložbi B kategorije EXPO2023 Kahramanmaraş, potpisanog između organizatora i učesnika Izložbe, organizator Izložbe se obavezuje da će o svom trošku izvršiti instalaciju paviljona i vrta.

https://expo2023.org/en/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Expo_2023_Kahramanmara%C5%9F

https://www.youtube.com/watch?v=UedWn0zwyDU&feature=youtu.be

https://www.gov.me/dokumenta/bbfeddb2-2af4-4b6c-901b-daee74a0fe0f

https://wapi.gov.me/download-preview/5c168326-e304-4a7a-94c7-a5d8306d4be0?version=1.0

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.