Obilježen Dan Arhitektonskog fakulteta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Uz prigodnu svečanost obilježen je Dan Arhitektonskog fakulteta, dodijeljena priznanja i zahvalnice, te uručene diplome svršenim studentima specijalističkih i master studija.

Dekanka, prof. dr Svetlana Perović, ovom prilikom je istakla da je “jedna naša centralna tema, misao, problem, obaveza, nastavak izgradnje naše kuće, konačno  u fokusu. Nakon skoro dvije decenije čekanja, u ovoj godini je ozvaničen njen rast”.

Perović je istakla aktivnosti koje se odnose na unapređenje nastavnog procesa i primarno uključivanje studenata.

“Brojne pravce djelovanja smo pokrenuli u saradnji sa Univerzitetom, opštinama, organizacijama, kompanijama, ali i na međunarodnom nivou. Aktuelna su dva međunarodna projekta, u partnerstvu sa drugim univerzitetima i organizacijama, iz Italije, Norveške, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Portugala, Makedonije, Albanije, Njemačke, a odnose se na izgradnju kapaciteta u visokom obrazovanju. Akcenat je na praktične vještine, formiranje laboratorija, integraciju teorije i prakse, digitalne transformacije koje koriste prednosti aktivnog učenja.

Pokrenuli smo sa privredom brojne memorandume i sporazume o saradnji koji već uspješno implementiramo, kroz konkretne projekte. Ono što me naročito raduje jeste da smo uključili brojne teme iz prakse direktno u nastavu i semestralne zadatke. U saradnji sa Filozofskim i Filološkim fakultetom UCG, uspješno je završena u prošloj godini aktivnost dizajna enterijera bifea ovih fakulteta.

Samo u ovom semestru  studenti završne (pete) godine će učestvovati na internacionalom konkursu proHolz u Austriji  u saradnji sa Tehničkih univerzitetom u Beču;   učestvovati na 13. međunarodnoj izložbi u Nantu, FLORALIES Internationales, koja se priprema već pet godina, a u susret olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine. Predstavićemo se, nadam se, sa vrtom i paviljonom za šta smo, u saradnji sa organizatorima iz Francuske, dobili besplatnu lokaciju. Studenti paralelno rade i na predlozima rješenja za enterijer naše buduće zgrade Arhitektonskog fakulteta.

Zvanično, 14. oktobra otvorićemo paviljon kojim će se predstaviti Crna Gora u sklopu međunarodnog EXPO 2023 u Kahramanmarasu, a gdje su studenti u prošloj godini uz naše mentorstvo, uradili desetak rešenja vrta i paviljona na temu biofilni dizajn, jedan je izveden, ostali će biti prikazani u katalogu i izložbi. Paviljon su izgradili organizatori u Turskoj, što se prvi put desilo da paviljon kojim se Crna Gora predstavlja finansira zemlja organizator.  Taj projekat radimo u saradnji sa Ministarstvom ekologije prostornog planiranja i urbanizma i podršku Direktorata glavnog državnog arhitekte i Direktorata za zaštitu prirode.

Studenti četvrte godine započinju rad na adaptaciji zdravstvenih jedinica hitne pomoći u Crnoj Gori što smo dogovorili u saradnji sa Zavodom za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore,  a studenti treće godine revitalizaciju centralne ulice u Danilovgradu u saradnji sa Opštinom Danilovgrad. Studenti treće godine će osim toga, predložiti idejna rješenja za administrativni objekat za potrebe Medicinskog fakulteta i u saradnji sa tim fakultetom i Univerzitetom. Studenti učestvuju i u aktuelnom konkursu za izradu idejnog rješenja urbanog mobilijara u Podgorici, koji je raspisao Savez arhitekata CG u saradnji sa opštinom Podgorica i Inženjerskom komorom CG. Izabrana rješenja će biti realizovana pod pokroviteljstvom kompanije Lamex i prezentovana u sklopu Dana arhitekture, u novembru u organizaciji Strukovne komore arhitekata Crne Gore.  Dakle, sve se ove aktivnosti dešavaju u aktuelnoj studijskoj godini".

Cilj je uspostaviti što snažniju saradnju, ne formalno, već suštinski sa privrednim i drugim kompanijama i institucijama, naročito internacionalnim. Ipak, s obzirom na činjenicu da je naš budžet zanemarljiv i praktično ne postoje sredstva za realizaciju  aktivnosti ovog tipa, svaka vrsta podrške je dobrodošla, pogotovu ako su aktivnosti izvan Crne Gore,  pa ću i ovoga puta apelovati na sve organizacije i institucije koje su u mogućnosti da podrže rad naših studenata, istakla je Perović.

"Iako smo trenutno locirani, na više adresa i prostorija, ni malo ne umanjujemo aktivnosti, naprotiv. Naši studenti su angažovani kroz izložbe, konkurse, radionice, salone, kongrese, boravak na drugim univerzitetima, primjenjuju i razmjenjuju svoja znanja sa  kolegama iz drugih sredina. Čini se da je  aktivnosti više nego ikad prije. Razmišljam koliko bismo mogli uraditi da imamo ikoliki budžet”.

Dekanka je saopštila da je 50 studenata u septembru sa mentorima posjetilo Bijenale arhitekture u Veneciji, IUAV univerzitet i druge značajne objekte i cjeline graditeljskog nasljeđa Venecije i Trsta, u organizaciji Arhitektonskog fakulteta, uz želju da to postane naša redovna praksa. Ovdje dugujemo zahvalnost rektoru na finansijskoj podršci, a utiske sa putovanja su prezentovale studentkinje Jovana Savić i Isidora Radunović.

Svečana sjednica završena je interpretacijom pjesme “Crna Goro zemljo mila” u izvedbi Branke Zečević, studentkinje završne godine Arhitektonskog fakulteta koja je ujedno i izvođač etno muzike.

Ovogodišnji laureati

Povodom Dana Arhitekstonskog fakulteta priznanje za dvije decenije rada pripalo je dr Veljku Raduloviću, redovnom profesoru Univerziteta Crne Gore, dok su priznanja za više od deceniju rada pripala doc. dr Mariji Bojović, doc. dr Ireni Rajković, doc. dr Emi Alihodžić Jašarović,  dr Jelena Bajić Šestović, dr Sanji Paunović Žarić i dr Sanji Savić. Zahvalnica za dugogodišnji doprinos radu dodjeljena je sekretarki Sonji Popović, kao i sekretarici Vesni Petrić.

Takođe, tokom svečane sjednice uručene su i diplome svršenim studentima specijalističkih i master studija.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.