Otvoren paviljon Crne Gore na izložbi EXPO u Turskoj: Studenti uradili projekat




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na međunarodnoj hortikulturnoj izložbi EXPO 2023 u Kahramanmarašu (Turska) otvoren je paviljon Crne Gore, u subotu, 14. oktobra 2023. godine.

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta Crne Gore, a prema odluci Vlade Crne Gore, predstavljali su Crnu Goru  na Međunarodnoj hortikulturnoj izložbi EXPO 2023 u Kahramanmarašu.

Na zvaničnoj, masovnoj ceremoniji otvaranja izložbe, obratili su se predsjednik Republike Turske Erdogan, potpredsjednik Jilmaz, gradonačelnih Kahramanmaraša Mačiček  brojnim zvanicama iz  političkog i kulturnog života Turske, te predstavnicima zemalja učesnica.

Projekat crnogorskog paviljona uradili su studenti Arhitektonskog fakulteta UCG: Momčilo Hadži-Ristić, Edin Alihodžić, Boris Mandić i Drago Popović, pod mentorstvom prof.dr Svetlane Perović, dr Sanje Savić i dr Nevene Mašanović.  U sklopu paviljona prezentovan je katalog sa teorijskim doprinosima više autora i izložba projekata 37 studenata na temu biofilni (re)dizajn, ekološko-umjetnički projekat “Mentalna ekologija” koji uključuje “Land art” malog formata i kratki eko-art film “7 minuta čistog puta”, koji je predstavila vizuelna umjetnica Milena Živković. Program otvaranja upotpunila je  Branka Zečević, izvođač etno muzike.

Dekanka Arhitektonskog fakulteta, prof. Svetlana Perović, ujedno i kustos izložbe, na početku svog obraćanja izrazila je duboko žaljenje zbog žrtava stravičnih zemljotresa koji su pogodili Tursku ove godine, posebno Kahramanmaraš.

Perović je istakla da je “fokus crnogorskog predstavljanja stavljen na tretman biofilnog koncepta kao neke vrste proširenog mehanizma u procesu evulucionog pomirenja između konfrontiranih vrijednosti urbane realnosti. Napori studenata  opravdano su rezultirali naglašenom porukom o potrebi uspostavljanja ponovnog odnosa između prirodnog i stvorenog. Pritom, akcentujući princip integracije vrta i paviljona, aludirajući na prirodnu interakciju između konstitutivnih elemenata građene sredine, koji treba da koegzistiraju, “konceptualno i perceptualno”, u konkretnom prostorno kulturološkom kontekstu”.

Zahvalnost pripada organizatoru na podršci izgradnji paviljona, kao i ambasadorima Turske i Crne Gore, g. Erdogan Koku i g. Periši Kastratoviću  na sjajnoj inicijativi da se Crna Gora predstavi na ovoj značajnoj međunarodnoj manifestaciji. Ujedno, ovo je prvo učešče Crne Gore na EXPO događaju, ovog tipa, u Turskoj.

Delegacija Crne Gore je izrazila želju da Crna Gora i Turska saradjuju i ubuduće na projektima od zajedničkog interesa, te da će Ministarstvo i Univerzitet podržati svaku produktivnu inicijativu.

Ispred Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma organizatorima se obratila mr Đurđina Bulatović i pritom  istakla važnost očuvanja životne sredine za dugoročni razvoj Crne Gore u cilju zaštite njene jedinstvene prirodne i kulturne baštine.

Ispred Ambasade Crne Gore u Turskoj, otvaranju je prisustvovao savjetnik g. Dragan Krivokapić.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.