Gostujuće predavanje I arh. Krešimir Rogina




Gostujuće predavanje I arh. Krešimir Rogina

Gostujuće predavanje renomiranog hrvatskog arhitekte Krešimira Rogine biće održano u petak, 20.10.2023. u 13h, u Plavoj sali Rektorata UCG. 

Predavanje je  moguce  pratiti i preko zoom.us, link:  https://us06web.zoom.us/j/9814265572?pwd=OS80R1hNbnllMnEyMkg2NEZRWkcyUT09

Naziv predavanja:

DANAS RIJEČ GOVORI VIŠE OD TISUĆU SLIKA

Ako arhitekturu shvatimo prvenstveno kao duhovnu disciplinu i prihvatimo da nije svaka građevina arhitektura, brzo ćemo doći do spoznaje da većina izgrađenog okoliša zapravo nema nikakve veze s arhitekturom.  Današnje pretvaranje te plemenite discipline u puko kataloško kombiniranje materijala, tekstura i boja s jedne strane te taksativno podlijeganje suludim i sve rigoroznijim propisima i snazi sirovoga kapitala s druge stvara potpuno zamućenu sliku o tome što bi ona trebala biti u Digitalnoj eri u koju smo već tako duboko zakoračili.  Koncept/misao/materijalizacija ili eksperimentiranje/pisanje/građenje okosnica su onoga što bi trebalo biti arhitektonsko djelovanje u jednoj novoj osviještenoj kulturnoj klimi na našim prirodno jedinstvenim prostorima.  Predavanje, kojim se promoviraju tri posljednja autorova spisa, donosi niz tema koje više potiču na razmišljanje nego što daju odgovora.

 

CV

Krešimir Rogina (Rijeka 1959.) autor je množine projekata i realizacija, teorijskih tekstova i kritika, kolumni i knjiga, urednik je i nakladnik te eksperimentator. Sedam je puta osvajao nagrade na natječajima Shinkenchiku i Central Glass u Tokiju. Četiri je puta izlagao na Venecijanskom bijenalu, dva puta na poziv umjetničkog direktora. Prema njegovim je zamislima sagrađeno zdanje Lanterne/svjetionika prijateljstva u Tokamachiju u Japanu. Hrvatsku je arhitekturu uveo u Digitalnu eru. Autorski surađuje s Vinkom Penezićem (PENEZIĆ & ROGINA arhitekti) i Bernardom Ivančan (R/INovacija). Njegova je arhiva dostupna u najznačajnijim hrvatskim muzejskim institucijama. Član je suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.