Digitalni kustos (Digital Curator- DC) / online prezentacija projekta DCBOX




Digitalni kustos <span class="CyrLatIgnore">(Digital Curator- DC)</span> / online prezentacija projekta <span class="CyrLatIgnore">DCBOX</span>

Arhitektonski fakultet UCG u saradnji sa Departmanom za arhitekturu Politehničkog univerziteta regije Marke iz Italije, u srijedu, 25. oktobra sa početkom u 11:00 sati, organizuje online prezentaciju projekta DCBOX. Prezentaciju će voditi profesorica Ramona Quattrini u saradnji sa doc. dr Vladimirom Bojkovićem.

Glavni cilj DCBOX-a je stvaranje nove generacije evropskih profesionalaca koji rade u sektoru kulturnog nasljeđa, obučenih priznatim, sveobuhvatnim i digitalnim vještinama visokog nivoa.

Digitalni kustos (Digital Curator- DC) je profesionalni profil u nastajanju: njegova relevantnost je naglašena pandemijom CoVid-19 i posledičnom potrebom da se oslanja na digitalne, pametne i povezane muzeje. Ipak, do danas ne postoji jedinstven, jednoglasno usaglašen referentni okvir, kao ni referentni nastavni plan i program za osnaživanje studenata sa vještinama, kompetencijama i ekspertizom koju DC treba da pruži, a to je sinteza tehničkog znanja i humanističke pozadine.

Iz tog razloga je šest različitih partnera, od čega četiri univerziteta, jedan istraživački centar, jedna akademska mreža i jedno IT privatno preduzeće) iz pet različitih mediteranskih zemalja (Italija, Španija, Portugal, Srbija i Kipar) odlučilo da udruže svoje snage i kreiraju projekat DCBOX.

Pružajući evropskim nastavnicima i studentima Digital Curation Toolkit, inovativnu digitalnu , metodu učenja, posebno fokusiranu na humanističke nauke i dizajnerske discipline i aktivnosti učenja zasnovanog na radu za visokoškolske ustanove (HEI), projekat ima za cilj:

  • podržavanje priznatih vještina za novu generaciju profesionalaca u kreativnim i kulturnim sektorima,
  • testiranje efikasne digitalne prakse u scenariju digitalnog kuriranja nakon pandemije.

Više informacija o projektu DCBOX možete pronaći na linku https://www.dcbox.eu/

Link za pristup prezentaciji:

https://us04web.zoom.us/j/72670721448?pwd=GaB5xbY37S0E2r3f1eaSa0tyHw9Y1G.1 

Meeting ID: 726 7072 1448

Passcode: d74ReL



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.