Izložba "Projekat godine": Predstavljena 52 studentska rada i uručene nagrade




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Druga izložba studenata Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore pod nazivom ,,Projekat godine” otvorena je u Kuslevovoj kući u Podgorici.

– Nakon prošlogodišnje, veoma uspješno realizovane, ali i veoma posjećene izložbe, uspostavili smo ovu takmičarsku smotru kao tradiciju, na kojoj ćemo raditi i koja će postati dodatna motivacija onih koji u zdravoj konkurenciji teže pomjeriti sopstvene granice, ali i granice škole. Ovaj događaj smatramo posebno važnim, kako za školu, tako i za arhitektonsku scenu Crne Gore, jer večeras ćete imati priliku da vidite što su naši studenti ponudili kao odgovor na različite veoma kompleksne teme u toku prethodne studijske 2022/23. godine. Izlaganje rezultata široj javnosti nije jednostavno, ali je neophodno, kako bismo svi skupa radili na povećanju kvaliteta, ali i razvijali kritički stav – istakla je moderatorka izložbe doc. dr Ema Alihodžić-Jašarović.

Prikazana su, kako je naglasila, 52 projekta sa svih pet studijskih godina iz školske 2022/23, raspoređenih u tri kategorije – 32 u kategoriji Arhitektonski projekat, 15 u kategoriji Urbanistički projekat i pet u kategoriji Teorijsko-istraživački rad. Radovi su bili izuzetni, a teme raznovrsne; od mikro eko kuća, gradskog hotela, revitalizacije Virpazara, rješenja za Rijeku Crnojevića, Spuž, urbani blok u Podgorici, do muzeja i pozorišta, univerzitetskih objekata, podzemne garaže…

Radove je ocjenjivao međunarodni  žiri. U kategoriji Arhitektonski projekat žiri su činili prof. dr Malina Čvoro sa Arhitektonsko građevinsko geodetskog fakulteta u Banja Luci, prof. dr Jelena Atanacković-Jeličić sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Ivan Milošević, AIM studio.

U kategoriji Urbanistički projekat bio je žiri u sastavu redovna prof. dr Aleksandra Đukić sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, ujedno predsjednica žirija, prof. dr Darko Reba sa FTN-a u Novom Sadu i doc. dr Nevena Novaković, docentkinja sa Arhitektonskog fakulteta iz Banja Luke

Radove iz treće kategorije, Teorijsko-istraživačkog rada, ocjenjivao je žiri u sastavu: predsjednica žirija doc. dr Snežana Vesnić sa AF-a iz Beograda, prof. dr Nermina Zagora sa sarajevskog Arhitektonskog fakulteta, te doc. dr Igor Kuvača sa AGGF iz Banja Luke.

U kategoriji Arhitektonski projekti nagrađen je rad studentkinje Elene Simović, u okviru Arhitektonskog projektovanja 7, na temu podzemne garaže sa komplementarnim sadržajima, pod mentorstvom prof. dr Veljka Radulovića i saradnice msc Marije Ćaćić. Drugi nagrađeni rad čine autorski tim Ana Krivokapić i Martina Vukotić koje su za temu imale Mikro eko kuću, u okviru predmeta Ekološki principi u arhitekturi, a pod mentorstvom doc. dr Irene Rajković i saradnice dr Sanje Paunović-Žarić.

U kategoriji Urbanistički projekti oba nagrađena rada imala su za temu Pametno turističko naselje Virpazar, u okviru predmeta Urbanističko projektovanje 2, a pod mentorstvom prof. dr Svetlane Perović i asistentskog tima u sastavu dr Jelena Bajić-Šestović, dr Nevena Mašanović i doc. dr Sanja Savić. Nagrađeni su radovi timova Veljko Čurović-Aleksa Marković i Luka Vojinović-Nikola Franeta.

U kategoriji Teorijsko-istraživački rad nagrađeni su radovi Nine Ćupić za Kuću za slijepe, kao rezultat interdisciplinarnog istraživanja na predmetu Teorija arhitekture 2, pod mentorstvom doc. dr Eme Alihodžić-Jašarović i asistentskog dua Nikola Sekulović-Nemanja Milićević. Zatim, grupni rad na predmetu Teorija 3, za projekat Estetički ogledi: kolektivno stanovanje u Podgorici 1945-1980, pod mentorstvom prof. dr Slavice Stamatović-Vučković, u sastavu Lara Radulović, Bogdan Medenica, Ajla Beganović, Jana Milatović i Dragana Madžgalj.

Projekat godine imaju Aleksa Marković i Veljko Čurović, pod mentorstvom prof. dr Svetlane Perović, iz predmeta Urbanističko projektovanje 2 za ,,suptilnost i kontekstualnost arhitekture”, ocjena je žirija.

Nakon dodjele nagrada dekanka Arhitektonskog fakulteta prof. dr Svetlana Perović otvorila je izložbu studentskih radova. Ona je istakla da se ,,svaki put, iznova, radujemo prilici kada stručnoj i kulturnoj javnosti, kroz vizuelnu interpretaciju prikazujemo rezultate rada i odgovornosti koju škola arhitekture na Univerzitetu Crne Gore promoviše.”

– Večeras, kroz 52 rada naših studenata, jasno je vidljiva zrelost, svijest mladih ljudi da kroz svoj rad proklamuju vrijednost. Kroz njihove koncepte se mogu uočiti stav, reakcija, kritika, suprotnost, nekada otpor, ali i težnje, ambicije, dometi – kazala je Perović.
Izložba je uvrštena u redovni godišnji program, a, kako je naglasila, dodatno su motivisani ,,kada dobijemo potvrdu od renomiranih pojedinaca i institucija izvan Crne Gore o rezultatima našeg rada.”

Izložba će biti otvorena do 28. decembra.

 

Preuzeto sa mnemagazin.me

Foto: B. Šekularac, mnemagazin.me



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.