Crnogorskom paviljonu studenata Arhitektonskog fakulteta UCG druga nagrada na izložbi EXPO 2023
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Međunarodnoj hortikulturnoj izložbi EXPO 2023 u Kahramanmarašu (Turska), koja je trajala u periodu od 15. oktobra 2023. do 14. januara 2024. godine, druga nagrada za dizajn pripala je paviljonu Crne Gore studenata pete godine Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Riječ je o radu studenata Momčila Hadži-Ristića, Edina Alihodžića, Borisa Mandića i Draga Popovića, pod mentorstvom prof. dr Svetlane Perović, dr Sanje Savić i dr Nevene Mašanović, na predmetu Parterna arhitektura.

Dekanki Arhitektonskog fakulteta UCG, prof. dr Svetlani Perović, nagradu je uručio gradonačelnik Kahramanmaraša, g. Hanefi Mačiček, na ceremoniji zatvaranja EXPO-a.

Prvu nagradu u istoj kategoriji su zavrijedili predstavnici Zimbabvea, a treću Holandije.

Arhitektonski fakultet Univerziteta Crne Gore je u saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, predstavljao Crnu Goru na Međunarodnoj hortikulturnoj izložbi EXPO 2023.

U sklopu paviljona prezentovani su katalog sa teorijskim doprinosima više autora i izložba projekata 37 studenata na temu “Biofilni (re)dizajn”, ekološko-umjetnički projekat “Mentalna ekologija” koji uključuje “Land art” malog formata i kratki eko-art film “7 minuta čistog puta”, koji je predstavila vizuelna umjetnica Milena Živković.

Dekanka Perović je istakla da je EXPO u Turskoj otvorio vrata za nove konekcije, projekte i nova iskustva, te da na Arhitektonskom fakultetu već pripremaju projekat za učešće Crne Gore na EXPO-u u Nantu, koji će biti otvoren u maju 2024, u susret Olimpijskim igrama u Parizu.

Perović je zahvalila svim učesnicima na saradnji i naročito organizatorima u Turskoj, koji su izgradili crnogorski paviljon o svom trošku.Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.