APLE Stakeholder Meeting




APLE Stakeholder Meeting

U okviru međunarodnog projekta Architecture Pop-up Lab Exchange (APLE), a sa ciljem unaprijeđenja kompetencija studenata za praksu tokom ali i nakon završetka studija, Arhitektonski fakultet Univerziteta Crne Gore, organizuje APLE STAKEHOLDER MEETING, 27.02.2024. godine, sa početkom u 10h u Plavoj sali rektorata. APLE projektom se podstiče saradnja akademskog / studentskog sektora sa tržištem rada, što ima za cilj formiranje Pop- up laboratorija, koje predstavljaju virtuelnu platformu za razmjenu informacija i znanja između tržišta i struke, čime se ostvaruje bolja povezanost tržišta rada i visokog obrazovanja. Poseban akcenat je na primjeni prakse i stečenih znanja, vještina i kompetencija uključujući stručno usavršavanje studenata arhitekture, tokom, ali i nakon završenih studija. Smatrajući arhitekturu i urbano planiranje vrlo specifičnom oblašću koja ima veoma značajan uticaj na društvo, ovakav projekat može biti generator promjena od javnog interesa. Stoga će na sastanku o svojim iskustvima u praksi i saradnji sa Arhitektonskim fakultetom UCG, govoriti predstavnici vodećih institucija za upravljanje prostorom u Vladi Crne Gore, zatim predstavnici Komore arhitekata, Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis, ali i privatnog i NVO sektora. Od ključne važnosti biće iskustva studenata ali i alumnista Arhitektonskog fakulteta, a sastanak će otvoriti Dekanka Arhitektonskog fakulteta u Podgorici Prof.dr Svetlana Perović, ujedno i kooridnatorka projekta.

Arhitektonski fakultet UOM jedan je od partnera na projektu koji predvodi Arhitektonski fakultet u Sarajevu UNSA, a čija je realizacija predvidjena u trajanju od tri godine. U projektu takodje učestvuju NTNU Trondheim, Norveška, zatim Sapienza UNIRoma, iz Italije, i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu UNIZG iz Hrvatske, kao i zemlje Westerna Balkana: Arhitektonski fakulteti Univertziteta iz Banja Luke i Mostara.

APLE tim u ime Arhitektonskog fakulteta u Podgorici vodi tim u sastavu: prof.dr Svetlana Perović, prof.dr Dragan Komarina, doc.dr Ema Alihodžić Jašarović, dr Jelena Bajić Šestović, dr Nevena Mašanović i MSc Nemanja Milićević.

Rezultate istraživanja, kao i sve dodatne informacije o projektu možete da pratite i putem društvenih mreža:

https://instagram.com/aple_project?igshid=YmM0MjE2YWMzOA==

https://www.facebook.com/apleproject?mibextid=LQQJ4d

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.