Studentska posjeta predškolskim objektima u Podgorici i na Cetinju




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru predmeta Arhitektonsko projektovanje 2 (školski i predškolski objekti), 21. marta 2023. godine, pod mentorstvom doc. dr Sanje Savić, doc. dr Marije Bojović, dr Jelene Bajić Šestović, dr Nevene Mašanović i mr Velenke Herbez orgranizovana je posjeta JU “Leptirić” u Podgorici.

Studente druge godine Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore dočekala je vaspitačica Dragana Vukmanović, koja je kroz obilazak prostorija vrtića “Leptirić” u Podgorici, približila studentima funkcionalnu organizaciju prostorija unutar objekta, kapaciteta sličnog kao što je definisano semestralnim zadatkom (izrada projekta predškolskog objekta za 167 djece u zahvatu DUP-a “Blok 35-36” u Podgorici). Posebnu pažnju studentima posvetila je vaspitačica Nataša Jovićević, upoznavši ih sa prednostima i ograničenjima u korištenju dvorišta i zgrade od strane zaposlenih i djece. Studenti su se, kroz praktičan primjer, upoznali sa detaljima predškolskog objekta (nedostacima sanitarnih i urbanističkih uslova unutar objekta i u sklopu školskog doviršta), odnosno prijedlogu rješenja prepoznatih organičenja u prostoru.

Posjeta JPU “Zagorka Ivanović” i vaspitnoj jedinici „Centralni vrtić“ na Cetinju organizovana je u martu ove godine. Obilaskom JPU “Zagorka Ivanović” studenti su upoznali sa jednim od izvedenih arhitektonskih projekata crnogorske arhitektice Svetlane Kane Radević. O nedostacima funkcionalne organizacije prostorija, tehničkim ograničenjima objekta i o urbanističkoj postavci, ali i o načinima potencijalnog unapređenja školskog dvorišta i zgrade detaljno i sa stručnog aspekta govorila je nekadašnja vaspitačica, direktorica Maja Mićunović. Obilaskom vaspitne jedinice „Centralni vrtić“ studenti se upoznali sa hodničkim tipom funkcionalne organizacije predškolskog objekta, odnosno sa prednostima takve organizacije grupacije prostorija.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.