Otvoren paviljon Crne Gore na 13. Međunarodnoj hortikulturnoj izložbi "Florales Internationales" u Nantu(Francuska)
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Paviljon Crne Gore „LUDIS IN SALE“projektovali studenti Arhitektonskog fakulteta UCG

Trinaesta, po redu, međunarodna hortikulturna izložba Floralies Internationales 2024, sa tradicijom održavanja na svakih pet godina od 1956. godine, svečano je otvorena juče, 16.05.2024. godine u Nantu (departman Vandeja). Arhitektonski fakultet u Podgorici UCG  u partnerstvu sa Ministarstvom prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, a na osnovu potpisanog Memoranduma o saradnji i  uz podršku Glavnog grada, predstavlja Crnu Goru sa paviljonom LUDIS IN SALE / Igre u soli, u potkategoriji ,,igre iz djetinjstva. Među 100 izlagača, primarno iz Francuske i 24 zemlje iz inostranstva, Crna Gora je jedina na ovoj manifestaciji zemlja iz regiona koja učestvuje na ovom prestižnom događaju.

Paviljon Crne Gore projektovali su studenti završene godine studija Arhitektonskog fakulteta UCG, u sastavu: Irina Kusovac, Sara Stijepović, Ognjen Mandić i Marko Jovanović pod mentorstvom prof.dr Svetlane Perović, doc.dr Eme Alihodžić Jašarović i saradnika dr Jelene Bajić Šestović,  doc.dr Sanje Savić, dr Nevene Mašanović i MSc Nemanje Milićevića.

Paviljon u Francuskoj su izgradili studenti sa mentorima prof.Perović, Alihodžić  Jašarović i Milićevićević.

Ova manifestacija jedna je od vodećih hortikulturnih događaja u Evropi, koju posjeti i do 250 000 ljudi i smatra se jednim  od najsposjećenijih događaja u Francuskoj. Imajući u vidu da je Francuska domaćin ovogodišnjih Olimpijskih igara, tema manifestacije je Igre cvijeća, i to u pet podtema: igre na vodi, igre djetinjstva, intelektualne igre, intelektualne igre i sportske igre.

Interaktivni, minimalistički sveden, ali i razigran paviljon Crne Gore, naizgled se, sa dječijom lakoćom igra složenim temama konteksta, multiskalarnosti,  taktilnosti, višeznačnosti.  Projekat interpretira karakteristične atribute crnogorskog konteksta, uzimajući ulcinjsku solanu, ali i tradicionalnu arhitekturu i vrt kao inspiraciju. Koristeći so kao lokalni i mediteranski materijal, studenti su gradeći paviljon sa kockama od soli, ukazali na njegov fizički, umjetnički i fenomenološki potencijal, ali i opomenuli na društvenu, ekonomsku i ekološku ulogu. Ovakav pristup ukazuje da so može postati paradigma za neke nove pristupe u projektovanju, akcentujući princip integracije fizičkih i sadržajnih vriejdnosti vrta i paviljona. U kontekstu teme manifestacije, crnogorski tim zidovima soli koji aludiraju i na tradicionalni crnogorski kameni slog zida, kreiraju tri vrta - prostora za igru - đardina, u kojima se nalaze karakteristične pažljivo odabrane biljke crnogorskog podneblja: maslina, citrus i smokva.

Uz veoma zapaženom paviljonu, crnogorski tim predstavio se istoimenom publikacijom LUDIS IN SALE, koja je namjenski rađena, a koja sadrži prikaz teorijskih tekstova referentnih autora iz Crne Gore i regiona, ali i prikaz svih studentskih radova realizovanih u okviru ovog semestralnog istraživanja na Arhitektonskom fakultetu.

U ime Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, delegaciju u Francuskoj su činili: Mr Majda Adžović, državna sekretarka, Mr Nevena Jovović, v.d.generalne direktorke Direktorata za prostorno planiranje, Mr Željka Čurović, načelnica direkcije za strateški razvoj sistema planiranja i Andrej Nedović.

Izložba je za javnost otvorena od 17. do 27. maja 2024. godine.Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.