Matera: Od kamena do zvijezda, dugo putovanje – predavanje ambasadora italijanskog dizajna




Povodom italijanskog dana dizajna 2019, u organizaciji Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i Ambasade Italije, italijanski arhitekta Matije Antonio Acito, održao je predavanje na temu "Matera: Od kamena do zvijezda, dugo putovanje" u zgradi Rektorata Univerziteta Crne Gore.

Manifestacija "Dan italijanskog dizajna" otvorena je prikazom kratkog filma koji je prisutne uveo u izlaganje italijanskog arhitekte.

Prema riječima zamjenika ambasadora Italije u Crnoj Gori Damiana Rampinija osnovni cilj današnjeg predavanja je obilježavanje izvanrednosti italijanskog dizajna u svijetu kao značajnog sektora italijanske kulture i privrede, a Arhitektonski fakultet i Univerzitet Crne Gore su jedan od sto domaćina u kojima su predavanja držali ambasadori dizajna.

Ambasador italijanskog dizajna Matije Antonio Actio približio je prisutnima oblasti koje se tiču obnove urbanih prostora, restauracije, renoviranja, enterijerdizajna, privremene izložbe i događaja, ali i slikovito prikazao arhitektonsko blago Matere, evropske prijestonice kulture za 2019. godinu.

Objasnio je šta znači pripadati generaciji koja je bila aktivna u obnovi Sasija, starog srca Matere i svjetske baštine. Bio je angažovan od strane Opštine Matera u obnovi centralne gradske pijace, što je posebno složen zadatak u pogledu suživota modernog grada sa ostacima i slojevima drevnog grada.

“Čar Matere – grada u stijenama je pobjeći unutar zidina, gdje je cjelokupan prostor povezan sa prošlošću. Pojedine karakteristike vaše države poklapaju se sa karakteristikama Matere. Određene simbole treba čuvati, a smatram da je jedan od simbola vaše države Stara zgrada Vlade. Nema ljepote bez sjećanja, a ja pamtim Crnu Goru kao “divlju ljepotu”. Ovdje sam upoznao predivne ljude koji se ponose svojom zemljom, uvijek će mi ostati u sjećanju. Čast mi je danas biti ovdje sa vama”, kazao je Actio.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.