Otvoren 18.Arhitektonski studentski kongres




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Osamnaesti po redu Arhitektonski studentski kongres ASK 2019. svečano je otvoren u Kolašinu. Dekan Arhitektonskog fakulteta, prof.dr Svetislav G. Popović, poželio je učesnicima ugodan boravak i druženje u Crnoj Gori, uz napomenu  da se kroz kreativne radionice, kakve  su planirane i kroz ASK 2019, u nekoliko crnogorskih gradova,  doprinosi razvoju arhitektonske i urbanističke misli. Prilikom otvaranja učesnike kongresa je pozdravio i predsjednik Opštine Kolašin, gdin Milosav Bulatović.

ASK 2019 održava se u Crnoj Gori od 8. do 13. maja 2019.godine, u Kolašinu i Herceg Novom, u organizaciji studenata Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Prvi ASK, kao godišnji naučno-stručni skup studenata iz zemalja sa ex-Yu prostora, održan je u Ljubljani 2002. godine, a sa ciljem saradnje, povezivanja, razmjene znanja i iskustava studenata i profesora sa osamnaest Arhitektonskih fakulteta sa prostora bivše Jugoslavije.

Tokom prethodnih godina, tematski okvir ASK-a kretao se od održivog razvoja, reurbanizacije industrijskih područja, preko inovacija i recikliranja, do transformacija urbanih ruševina itd. Ove godine, štafeta Kongresa stiže u Crnu Goru i pod imenom ASK KARAVAN 2019formirala se ideja o potrebi za istraživanjem efemerne arhitekture. Takva izvorna ideja Karavana je rezultat potrebe i želje za neovisnošću od trendovskih problema i mainstream-a. Nakon susreta u Podgorici, ASK Karavan kreće ka Kolašinu, gdje će nakon nekoliko dana boravka na planini krenuti ka Grahovu i Herceg Novom, u kojima će se takođe održati radionice i predavanja, te završna svečanost zatvaranja Kongresa i uručivanja štafete Arhitektonskom fakultetu koji će organizovati ASK 2020.

Postavljena tema efemerne arhitekture u stvari ima za cilj produkciju neformalnih ideja koje su privremeni, intuitivan osjećaj prostora, suprotno tradicionalističkom pristupu u arhitekturi. Instalacije, performans, bilješka ili fotografsko svjedočenje će biti produkt radionica, a što će sve zajedno činiti mapu proživljenih iskustava ASK Karavana. Kinetički pristup arhitekturi, koja se misli u pokretu, preispitaće moguće scenarije, koncepte, potencijale svih prostora koje studenti zajedno sa mentorima budu obilazili: grad Kolašin, Biogradsko jezero, ski-centar Kolašin 1600, Grahovsko polje i Spomen-park Ustanka i Revolucije, Herceg Novi...

Na ovogodišnjem Kongresu učestvovaće preko 70 studenata i mentora sa regionalnih fakulteta arhitekture, dok će tematske radionice voditi mentorski ti: Dr Miljana Zeković (AF NS), Mr Ema Alihodžić Jašarović (AF PG), Mr Sanja Paunović  (AF PG), Mr Zdravko Delibašić Beli (ALU CT),  Mr Ana Dobrašinović, Marko Radonjić i Marko Stjepčević.

Organizacioni tim kongresa čine studenti Arhitektonskog fakulteta u Podgorici:  Bojan Drljević, Đorđe Doderović, Anja Vučeljić, Milica Doderović

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.