Arhitektonski fakultet, 08.05.2019

Otvoren 18.Arhitektonski studentski kongresOsamnaesti po redu Arhitektonski studentski kongres ASK 2019. svečano je otvoren u Kolašinu. Dekan Arhitektonskog fakulteta, prof.dr Svetislav G. Popović, poželio je učesnicima ugodan boravak i druženje u Crnoj Gori, uz napomenu  da se kroz kreativne radionice, kakve  su planirane i kroz ASK 2019, u nekoliko crnogorskih gradova,  doprinosi razvoju arhitektonske i urbanističke misli. Prilikom otvaranja učesnike kongresa je pozdravio i predsjednik Opštine Kolašin, gdin Milosav Bulatović.

ASK 2019 održava se u Crnoj Gori od 8. do 13. maja 2019.godine, u Kolašinu i Herceg Novom, u organizaciji studenata Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Prvi ASK, kao godišnji naučno-stručni skup studenata iz zemalja sa ex-Yu prostora, održan je u Ljubljani 2002. godine, a sa ciljem saradnje, povezivanja, razmjene znanja i iskustava studenata i profesora sa osamnaest Arhitektonskih fakulteta sa prostora bivše Jugoslavije.

Tokom prethodnih godina, tematski okvir ASK-a kretao se od održivog razvoja, reurbanizacije industrijskih područja, preko inovacija i recikliranja, do transformacija urbanih ruševina itd. Ove godine, štafeta Kongresa stiže u Crnu Goru i pod imenom ASK KARAVAN 2019formirala se ideja o potrebi za istraživanjem efemerne arhitekture. Takva izvorna ideja Karavana je rezultat potrebe i želje za neovisnošću od trendovskih problema i mainstream-a. Nakon susreta u Podgorici, ASK Karavan kreće ka Kolašinu, gdje će nakon nekoliko dana boravka na planini krenuti ka Grahovu i Herceg Novom, u kojima će se takođe održati radionice i predavanja, te završna svečanost zatvaranja Kongresa i uručivanja štafete Arhitektonskom fakultetu koji će organizovati ASK 2020.

Postavljena tema efemerne arhitekture u stvari ima za cilj produkciju neformalnih ideja koje su privremeni, intuitivan osjećaj prostora, suprotno tradicionalističkom pristupu u arhitekturi. Instalacije, performans, bilješka ili fotografsko svjedočenje će biti produkt radionica, a što će sve zajedno činiti mapu proživljenih iskustava ASK Karavana. Kinetički pristup arhitekturi, koja se misli u pokretu, preispitaće moguće scenarije, koncepte, potencijale svih prostora koje studenti zajedno sa mentorima budu obilazili: grad Kolašin, Biogradsko jezero, ski-centar Kolašin 1600, Grahovsko polje i Spomen-park Ustanka i Revolucije, Herceg Novi...

Na ovogodišnjem Kongresu učestvovaće preko 70 studenata i mentora sa regionalnih fakulteta arhitekture, dok će tematske radionice voditi mentorski ti: Dr Miljana Zeković (AF NS), Mr Ema Alihodžić Jašarović (AF PG), Mr Sanja Paunović  (AF PG), Mr Zdravko Delibašić Beli (ALU CT),  Mr Ana Dobrašinović, Marko Radonjić i Marko Stjepčević.

Organizacioni tim kongresa čine studenti Arhitektonskog fakulteta u Podgorici:  Bojan Drljević, Đorđe Doderović, Anja Vučeljić, Milica Doderović

 

Broj posjeta : 414