Arhitektonski fakultet, 28.05.2019

Obilježavanje 100 godina internacionalne škole Bauhaus  Obilježavanje 100 godina internacionalne škole Bauhaus  

U godini globalne proslave stogodišnjice od osnivanja jedne od najznačajnijih i najuticajnijih škola umjetnosti, dizajna i arhitekture, internacionalne škole Bauhaus  (1919 – 2019), Arhitektonski fakultet Univerziteta Crne Gore, u saradnji sa Ambasadom Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori i Glavnim gradom, obilježava ovaj jubilej, primarno, kroz interpretaciju studentskih aktivnosti u javnim prostorima Podgorice.

Na Trgu nezavisnoti, 30. maja 2019. godine, u 12.00 sati biće, u to ime, otvorena  izložba studentske replike stolice i postera u stilu Bauhausa.

Istog dana, 30. maja 2019. godine, u 19:00 časova u Modernoj galeriji, u Podgorici, biće otvorena studentska izložba radova.

                                                               

Izložba na Trgu nezavisnosti, 30. maja, u 12.00

Prvi dio aktivnosti, izložba na Trgu nezavisnosti, odnosi se na direktnu eksplikaciju tipičnih elemenata konceptualne i praktične produkcije iz vremena Bauhausa, u formi infografičkog banera koji je specijalno dizajniran za ovu priliku i instalaciju upotrebnog predmeta-stolice na Trgu nezavisnosti u Podgorici.

Model stolice “Armchair”, arhitekte i dizajnera mađarskog porijekla Marsela Brojera (Marcel Breuer, 1902-1981), jednog od prvih studenata i mladih predavača na Bauhausu, a kasnije profesora na Harvardu (USA, 1938-1945) napravljen je u dimenzijama 2,5 puta većim od originala koji je, u ranoj fazi Bauhaus produkcije 1922. godine prvi put izrađen u radionicama u Weimar-u.

Infografički baner, dimenzija 5,5x6.5m, čiji je dizajn inspirisan prepoznatljivim elementima grafičkog oblikovanja iz doba
Bauhaus-a, postavljen je na frontalnoj fasadi narodne biblioteke Radoslav Ljumović u centru Podgorice.

 

Izložba u Modernoj galeriji, 30. maja, u 19.00

Ova izložba je katalog studentskih radova, koji su nastali kroz nastavni proces na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici, u prethodne dvije studijske godine i izloženi su u JU Muzeji i galerije Podgorice.

 

 

Dokumenti

Broj posjeta : 362