Arhitektonski fakultet Univerziteta Crne Gore obilježio Svjetski dan arhitekture




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Arhitektonski fakultet, Univerziteta Crne Gore 7. oktobra 2019. godine obilježio je Svjetski dan arhitekture, priključujući se na taj način fakultetima, institucijama i stručnim udruženjima širom svijeta koji u vidu različitih kulturnih manifestacija obilježavaju ovaj dan.

Tim povodom Arhitektonski fakultet raspisuje konkurs za najbolju studentsku fotografiju na temu Housing for all, što je ujedno i tema ovogodišnjeg Svjetskog dana arhitekture, a čije rezultate su prisutni mogli vidjeti u vidu izložbe 22 pristigla rada od 13 autora, koja je održana ispred Arhitektonskog fakulteta u 17h.

Stručni žiri u sastavu: MSc Ema Alihodžić Jašarović, Mr Marija Bojović i Mr Aleksandar Ašanin, odabrali su tri najbolja rada, i to: Prva nagrada za fotografiju Igralište ,,Familija'' autorke Tijane Gačević; Druga nagrada pripada autorki Anji Vujošević za fotografiju ,,Rouge''; I treću nagradu osvojila je autorka Jana Dragaš za fotografiju ,,Obećana zemlja''. Pored odluke o glavnim nagradama, žiri je odlučio da, zbog adekvatnog odgovora na temu konkursa, uspjelog izbora motiva i dobrih tehničkih karakteristika, uputi pohvale sljedećim autorima: Ivanu Rajkoviću, za fotografiju „Stara varoš“; Kristini Jeknić, za fotografiju „Ostaci kolibe“Martini Vojinović, za fotografiju „Roots“ i Sari Tomić, za fotografiju „GRADacija“. Doc dr Slavica Vučković otvorila je izložbu i nagrađenima dodijelila simbolične nagrade. Detaljno obrazloženje žirija nalazi se u prilogu.

Nakon izložbe fotografija, u 18h organizovana je izložba studentskih radova u podzemnom prolazu ispod Bulevara sv.Petra Cetinjskog, pod nazivom Promislimo Podgoricu, inovativno podzemlje. Izložba je nastala kao rezultat saradnje Arhitektonskog fakultet, Univerziteta Crne Gore, Glavnog grada kao pokrovitelja izložbe, kao i Saveza arhitekata Crne Gore, koji u okviru projekta MIKRO 020, koji ima za cilj mapiranje marginalnih lokacija u okviru javnih prostora grada, na kojima će struka u saradnji sa građanima i javnom upravom, intervenisati u cilju kreiranja novog, funkcionalnog društvenog i prostornog ambijenta,  ovu lokaciju uzima za prioritetnu. Na ovaj način, veliki broj prisutnih posjetilaca, imao je priliku da vidi različite i veoma inovativne studentske odgovore na temu podzemnog prolaza. Projekti su realizovani u okviru predmeta Enterijer II, pod mentorstvom Prof.dr Veljka Radulovića, i saradničkog tima u sastavu MSc Ema Alihodžić Jašarović, MSc Sanja Paunović Žarić i Marko Stjepčević.

Organizatori izložbe, saradnički tim na predmetu, poželjeli su dobrodošlicu prisutnima, a gostima se obratio Filip Aleksić, Glavni gradski arhitekta i predsjednik Saveza arhitekata Crne Gore, ukazujući na značaj izložbe za grad, ali i na važnost buduće saradnje Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i Saveza arhitekata Crne Gore. Izložbu je svečano otvorio predmetni nastavnik Prof.dr Veljko Radulović, koji je obrazložio temu zadataka, i studentska rješenja, ističući važnost teme kojom studenti promišljaju javne gradske prostore, kreirajući platformu za novo zdravo urbano gradsko tkivo.  

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.