Obilježen Svjetski dan urbanizma




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Povodom obilježavanja Svjetskog dana urbanizma rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr. Danilo Nikolić otvorio je  međunarodnu izložbu studentskih radova iz oblasti urbanističkog planiranja i projektovanja. Izložbu je organizovao Arhitektonski fakultet Univerziteta Crne Gore u saradnji sa arhitektonskim fakultetima u Zagrebu, Beogradu, Ljubljani, Poznanju, Vilniusu i Stokholmu, i uz partnerstvo UNDP-a.

"Veliko mi je zadovoljstvo što danas otvaram izložbu radova studenata Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i partnerskih fakulteta širom Evrope, povodom Svjetskog dana urbanizma", izjavio je rektor Nikolić na početku svog obraćanja.

Nikolić je naveo da "Savremena prostorna kompleksnost, sve izraženija pitanja urbanog rasta i ekološke održivosti, odnos prema prostornim resursima i unapređenju istih, otpornost na klimatske promjene, tehničko-tehnološki razvoj i digitalna revolucija sa imperativom „pametnih gradova“, izazovi na relaciji između globalnih zahtjeva i lokalnih mogućnosti, ukazuju na potrebu za kontinuiranim osnaživanjem uloge visokog obrazovanja u generisanju održivih modela djelovanja u različitim naučnim disciplinama i preispitivanju konvencionalnih metodologija učenja u obrazovnim praksama, posebno u oblasti urbanizma, arhitekture i prostornog planiranja. Primjena viših oblika edukacije i istraživanja u arhitekturi i urbanizmu, evolucija od interdisciplinarnog ka transdiciplinarnom pristupu; odnosno promovisanje kolaborativnog znanja, prakse, istraživanja i inovacija, može se doprinijeti pronalaženju odgovora na složene urbane zahtjeve gradova 21. vijeka".

Stokholmskom deklaracijom o životnoj sredini Ujedinjenih nacija iz 1972, na kojoj je uveden pojam „prava na životnu sredinu“, eksplicitno je naglašena konekcija između čovjekove sredine i visokog obrazovanja. Promovišući važnost društvenog interesa i brige o životnoj sredini  ukazano je na obavezujuću i suštinsku ulogu univerziteta u razvoju odgovornog ponašanja pojedinca i zajednice, u zaštiti i unapređenju životnog okruženja, konstatovao je Nikolić.

"Urbanističko planiranje i arhitektonska praksa stvaraju prostorne ambijente, koji odražavaju ekonomsku funkcionalnost, ali i društveni razvoj i kulturni identitet sredine. Savremeni način tretiranja međuzavisnosti čovjeka, objekta i okruženja, fleksibilne i adaptivne ahritektonsko-urbanističke strategije, kao i transdisciplinarni naučni pristup i saznanja,  stvaraju novu urbanu estetiku koja ispunjava zahtjeve tehnološke, socijalne i ekološke održivosti", rekao je Nikolić.

Univerzitet Crne Gore  dominantno je orijentisan na regeneraciju prostornih resursa univerzitetskih jedinica i revitalizaciju zelenih površina u okviru univerzitetskog kampusa. Samo u zadnjih godinu dana, u kampusu tehničkih fakulteta, posadili smo 140 novih sadnica, povodom obilježavanja 140 godina od priznanja Crne Gore na Berlinskom kongresu, rektori državnih univerziteta Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana posadili su 25 sadnica maslina, povodom obilježavanja 45 godina od osnivanja Univerziteta Crne Gore i bez formalnog povoda smo formirali potpuno novu zelenu površinu od 4.000 kvadratnih metara, što predstavlja jedni park u urbanom jezgru Podgorice, izgrađen nakon obnove samostalnosti. "Oplemenjivanjem prostornih struktura i urbane fizionomije, Univerzitet Crne Gore nastoji promovisati društveno odgovorno ponašanje, ojačati ekološku svijest studentske i građanske populacije i investirati u održivu budućnost i razvoj naše Crne Gore", naglasio je Nikolić.

Uz riječi: "Ovom prilikom još jednom želim da vam u svoje ime i u ime Univerziteta Crne Gore čestitam Svjetski dan urbanizma i da vas pozovem da se prepustite ugođaju vizuelne ekspresije ovih mladih stvaralaca, rektor je svečano otvorio izložbu.

Čestitku povodom obilježavanja Svjetskog dana urbanizma, uputio je i predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore,  prof. dr Duško Bjelica, koji zbog službenog odsustva iz zemlje, nije bio u mogućnosti da prisustvuje  otvaranju izložbe.

Dekan Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, prof. dr Svetislav G. Popović, u svom obraćanju, istakao je značaj osnivanje Svjetskog dana urbanizma, koji je inicirao Carlos Maria della Paollera, profesor sa Univerziteta u Buenos Airesu, 1949.godine.

Dekan Popović je konstatovao da se "urbanizacijom određenih sredina stvaraju  uslovi za ekonomski rast, jer gradovi su epicentar ekonomije, tržišta i kulturnog identiteta bilo koje zemlje. Gradovi stvaraju bogatstvo i poboljšavaju životni standard, istovremeno pružajući gustinu, interakciju i mreže, koje nas čine kreativnijim i produktivnijim". Dekan Popović je istakao i da "Nova kultura upravljanja prostorom nas opominje da moramo uticati na razvoj kritičnog nivoa znanja koji će preokrenuti trendove degradacije prostora. Potrebno je neposredno podizati i oplemenjivati nivo nacionalne svijesti o značaju i uređenju prostora, jer prostor je imperativ razvoja crnogorske države".

Popović je naglasio da je "Clj  izložbe da ukaže na refleksivnu ulogu akademske institucije i njen društveni značaj u podizanju svijesti i osposobljavanju za djelovanje u kompleksnom okruženju novih izazova sa kojima se suočavaju naselja i gradovi". 

Na studijskom programu Arhitektura do sada zvanje magistra nauka iz oblasti urbanizam steklo sedam kolega i koleginica  i  181 specijalista smjera  za urbanizam, naveo je Popović.

Doc. dr Svetlana Perović, iz pozicije organizatorke izložbe, istakla je zadovoljstvo što će poruka biti poslata iz vodeće crnogorske akademske institucije, i to upravo iz ulaznog hola, a ne iz nekog "udobnijeg prostora", jer "ulazni hol je  mjesto  susreta „spoljašnjeg i unutrašnjeg svijeta“, oblik javnog prostora, što je u korelaciji sa  intelektualnom istorijom urbanog razvoja, koja  je eksplicitna - javni prostori su ozvaničena mjesta interakcije sa snagom refleksivnosti kolektivne kulture".

U kontekstu složenost problema sa kojima se suočavaju urbani prostori 21.vijeka, Perović je ukazala na potrebu  za novim konceptima i politikama  regeneracije gradova, osvrnuvši se na nekoliko značajnih  imena iz domena urbane teorije i prakse. Perović je navela da su o potrebi za za novom urbanom politikom, ukazali brojni istraživači,  među kojima se  ističu francuski filozof i sociolog Anri Lefevr, naglašavajući tretman prostora kao "društvenog proizvoda" i neophodnosti uvođenja koncepta „Pravo na grad“, zatim postmoderni geograf i urbanista Edvard Sodža u istraživanjima prostorne teorije, kao i britanski profesor arhitekture i urbane morfologije Bill Hilier, koji "traga" za „novom naukom o prostoru“, za gradove 21. vijeka. Perović je konstatovala da u aktuelnom vremenu informacione dominacije i umrežavanja i istovremeno krize komunikacije, španski sociolog Manuel Kastels ističe da je na "snazi paradoks 21.vijeka, kada možemo da živimo u gradovima bez prostorno utemeljnih sistema kulturološke komunikacije, koju prati funkcionalna, socijalna, simbolička dezintegracija i zato je potrebna nova urbana teorija, koja će redefinisati tradicionalne obrasce urbane kulture“.   Istovremeno određeni autori ukazuju i na to da je kosmopolitsko doba konzumerizma neophodno preusmjeriti na  „društveno i ekološki produktivan put“, istakla je Perović. 

"Izvjesno je da dominantnu ulogu u rješavanju kompleksnih urbanih problema treba da preuzme integrisano znanje, kolaborativni participativni procesi urbanog planiranja i arhitektonskog projektovanja. Na to ukazuje Britanski arhitekta, bivši dekan arhitekture Univerziteta u Vestminsteru i profesor na univerzitetu u Šefildu, Džeremi Til, u svojim istraživanjima  i djelima „arhitektura i participacija „ odnosno „Pregovori nade“, gdje naglašava ograničene domete standardne arhitektonske i urbanističke prakse koje moraju da se "odreknu kontrole" ukoliko  arhitektura ima tendenciju da postane  „sredstvo za preispitivanje prostorne i društvene budućnosti“, zaključila je Perović. 

https://www.pobjeda.me/clanak/urbanizacijom-se-stvaraju-uslovi-za-ekonomski-rast

https://www.cdm.me/kultura/otvorena-izlozba-na-arhitektonskom-fakultetu/


 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.