Arhitektonski fakultet, 15.05.2020

Prijemni ispit uslov za upis na Arhitektonski fakultetAtraktivnost profesije arhitekte primarni je motiv za kandidate prilikom izbora fakulteta, što pozicionira ovaj studijski program u sam vrh interesovanja, smatra doc. dr Svetlana K. Perović, prodekanka za nastavu Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

“Naglašeno i pretežno bez alternative, interesovanje za arhitekturu kontinuirano se verifikuje prilikom upisa svake nove generacije studenata, i pored obavezujućeg polaganja prijemnog ispita”, ističe ona.

Kandidati se za upis na ovaj fakultet pripremaju značajno ranije jer je obavezno polaganje prijemnog ispita.

ImageNa prijemnom ispitu Arhitektonskog fakulteta, koji se sastoji iz dva dijela, polaže se, navodi Perović, Test provjere opštih znanja iz različitih oblasti kulture relevantnih za studije arhitekture i Test provjere razumijevanja prostornih odnosa i prostorne logike.

"Testovi se ocjenjuju pojedinačno. Konačna ocjena na ispitu je srednja vrijednost ocjena oba testa. Negativna ocjena je eliminatorna iz kvalifikacionog postupka. Minimalno je neophodno ostvariti 40% tačnih odgovora iz svakog od dijelova kvalifikacionog ispita.Ispit se polaže u kontinuitetu u jednom danu i traje četiri sata”, objašnjava prodekanica Perović.

Vijeće fakulteta je za prošlu studijsku godinu definisalo ograničenje na 50 studenata za upis na Integrisani petogodišnji studijski program 5+0, uzimajući u obzir kadrovske, prostorne i tržišne kapacitete.

"Imali smo 79 kandidata koji su aplicirali i zbog značajno većeg broja studenata koji su položili prijemni ispit, ukupno 63 kandidata, proširili smo listu", kazala je Perović.

Škole koje imaju prodnost upisa na ovaj fakultet su: gimnazija, licencirana srednja vjerska škola, građevinska, arhitektonska, geodetska, rudarska, geološko-rudarska, elektrotehnička, mašinska, saobraćajna škola.

"U studijsku 2020/21. godinu kandidati se mogu upisati na Integrisani petogodišnji studijski program Arhitektura (Arhitektura 5+0), a nakon završetka istog stiču diplomu Master arhitekture, sa osvojenih 300ECTS kredita", dodala je ona.

Detaljna informacija o ishodima učenja na ovom fakultetu dostupna je u ovogodišnjem Informatoru, dok su informacije o upisu dostupne u Pravilniku o bližim uslovima, kriterijumima i postupku upisa u prvu godinu osnovnih studija Univerziteta Crne Gore.
***
Prošlogodišnja najava upisa dostupna je na linkovima:

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1230/objava/48761-poznavanje-opste-kulture-i-razumijevanje-prostora-ulazna-karta-za-arhitektonski-fakultet-ucg

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1230/objava/75789-prijemni-ispit-za-upis-kandidata-u-prvu-godinu-studija  

 

Medijske objave:

https://makanje.me/clanak/2067?fbclid=IwAR3xJxTDifiIdgjPDBtZyfmbTjHq3Z-ty1Xx55yBfPytZcPeZsTzbnCi35o

https://www.cdm.me/drustvo/prijemni-ispit-uslov-za-upis-na-arhitektonski-fakultet/

https://www.portalanalitika.me/clanak/prijemni-ispit-uslov-za-upis-na-arhitektonski-fakultet

 

Broj posjeta : 866