Zapažen uspjeh Arhitektonskog fakulteta na 29. Međunarodnom salonu urbanizma




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Arhitektonski fakultet Univerziteta Crne Gore je učešćem, osvojenim nagradama i specijalnim priznanjima na 29. Međunarodnom salonu urbanizma u Kragujevcu, povodom Svjetskog dana urbanizma, još jednom pokazao svoj međunarodni značaj na urbanističkoj i arhitektonskoj sceni.

U redovnoj produkciji od 12 kategorija, sa 135 radova, predstavnici Arhitektonskog fakulteta učestvovali u kategorijama: Istraživanja, studije i projekti iz oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, Publikacija i Studentski radovi i pritom osvojili II i III nagradu, kao i specijalno priznanje.

U kategoriji Istraživanja, studije i projekti iz oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, II nagrada pripala je autorskom timu za publikaciju  Procjena uticaja na baštinu za prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora.  Autorski tim su činili: prof. dr Svetislav G. Popović, doc. dr Dražen Arbutina, prof. dr Nenad Lipovac, prof. dr Ilija Lalošević  i radni tim u sastavu: prof. dr Zoran Sušić, prof. dr Gojko Nikolić, mr Ana Jovetić, mr Željka Čurović, mr Sanja Savić, mr Nevena Mašanović, mr Gordana Rovčanin, mr Aleksandar Ašanin i konsultant dr Alesijo Re.

Od 14 radova u kategoriji Publikacija, treća nagrada dodijeljena je saradnici u nastavi mr Sanji Savić, za monografiju Urbanistički razvoj Podgorice- diskontinuitet veze grada sa rijekama, u izdanju Zadužbine Andrejević.

U najobimnijoj kategoriji Studentski radovi, od 33 projekta, dodijeljeno je specijalno priznanje studentkinjama Kseniji Rakočević i Sari Perović za rad Urbana stanica, pod mentorstvom prof. dr Svetislava G. Popovića i saradnica u nastavi mr Marije Ćaćić, mr Nevene Mašanović i Bojane Raspopović.

U istoj kategoriji, osim nagrađenih, od četiri studentska rada, dva su prošla selekciju i izloženi su na salonu: rad studentkinje Milice Purić pod mentorstvom prof. dr Svetlane K. Perović i rad studentkinja Olivere Mirković i Jelene Živković pod mentorstvom prof. dr Svetislavom G. Popovićem i saradnicama u nastavi mr Marijom Ćaćićić, mr Nevenom Mašanović i Bojanom Raspopović.

Žiriranje radova i dodjelu nagrada 29. Međunarodnog Salona urbanizma obavio je tim u sastavu: mr Dragan Dunčić, Kragujevac, predsednik žirija; mr Miodrag Ferenčak, Beograd, zamjenik predsjednika; Tatjana Simonović, Čačak, član; Silvija Kacenberger, Novi Sad , član; Branka Blagojević, Bijeljina, član; Aleksandar Nenković, Kragujevac, član i mr Dušan Soković, Kragujevac, član.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije, Salon urbanizma je održan virtuelno, pa je premijera video materijala prikazana 10.11.2020. godine.

Linkovi sa video materijalom za 29. Međunarodni salon urbanizma dostupni su u nastavku:

https://youtu.be/TJ15FHEtVlg - Otvaranje i pozdravne reči

https://youtu.be/bXkjGUYun1w - Rad žirija

https://youtu.be/8JlTcZRm-Ys - Virtualna galerija

https://youtu.be/QdWcgXyd1Ak - Odluke žirija

ili http://uus.org.rs/sh/novosti/vesti/101/Video-sadr%C5%BEaji-29-Salona-urbanizma.htm

Medijske objave:

https://www.cdm.me/drustvo/zapazen-uspjeh-arhitektonskog-fakulteta-na-29-medunarodnom-salonu-urbanizma/

https://mnemagazin.me/2020/11/13/ucg-zapazen-uspjeh-arhitektonskog-fakulteta-na-29-medjunarodnom-salonu-urbanizma/

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.