Arhitektonski fakultet, 17.11.2020

Mogućnosti revitalizacije prostora nekadašnje kasarne ,,Morača’’ prikazane kroz izložbu studentskih radovaArhitektonski fakultet Univerziteta Crne Gore, u saradnji sa Službom Glavnog gradskog arhitekte, priredio je izložbu studentskih radova koja je otvorena 16. novembra 2020. godine, u holu zgrade gradskog parlamenta. Na izložbi, koja je u skladu sa poštovanjem mjera NKT-a otvorena bez prisustva zvanica, prikazano je jedanaest urbanističkih projekata, kroz 19 grafičkih panoa, koji prikazuju mogućnosti revitalizacije i valorizacije prostora bivše kasarne ,,Morača’’.

Uvodnu riječ, na otvaranju izložbe, dao je glavni gradski arhitekta Filip Aleksić, koji je u ime gradske uprave istakao zadovoljstvo što imaju priliku da ugoste izložbu studentskih projekata u kojima su se studenti bavili promišljanjem prostora u kojem žive i uče. Aleksić je iskazao zahvalnost Arhitektonskom fakultetu i naglasio obostrani značaj saradnje i za studente i za grad. Izložbu je, ispred Arhitektonskog fakulteta, otvorila studentkinja Olivera Mirković, koja je tom prilikom istakla mogućnosti implementacije prikazanih rješenja: ,,Uzimajući u obzir sve aspekte zatečenog stanja i sve probleme sa kojima se danas ta lokacija suočava, ali i sve potencijale koje pruža, dati su modeli revitalizacije ovog prostora koji mogu biti primjenljivi i na ostale sekvence, odnosno prostore uz samu obalu rijeke Morače.’’

Izloženi projekti su rezultat semestralnog rada studenata četvrte godine Arhitektonskog fakulteta, u studijskoj 2019/2020. godini, na predmetu Urbanističko planiranje, pod mentorstvom prof. dr Svetislava G. Popovića i saradnica: MSc Nevene Mašanović, MSc Marije Ćaćić, Bojane Raspopović i Mr Slađane Lazarević.

Rezultati istraživačkog procesa, kroz prethodno usvojene metodološke pristupe u razradi predmetnog zahvata, iscrpne urbanističko-arhitektonske analize postojećeg stanja, terenske obilaske, konceptualna rješavanja i detaljno razvijanje svih segmenata predmetne lokacije rezultirali su vrlo uspješnim studentskim rješenjima, koji su osim kroz izložbu prikazani i kroz prateću publikaciju. Publikovani materijal može predstavljati kvalitetnu podlogu za implementaciju predloženih rješenja kroz buduću prostorno-plansku dokumentaciju, sa ciljem valorizacije, revitalizacije i unaprjeđenja atraktivnih djelova grada Podgorice.

Publikacija studentskih radova nalazi se u prilogu objave, dok će izložba za sve zainteresovane posjetioce biti otvorena do petka 20. novembra 2020. godine.

Objave događaja dostupne su na internet stranicama Glavnog grada i RTCG.
 
 
 

Dokumenti

Broj posjeta : 295