Studentima UCG-a dodijeljeni sertifikati u okviru Ljetnje škole Erasmus+ projekta ReFLAME




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Dodjelom 69 sertifikata o uspješno završenim intenzivnim kursevima engleskog i italijanskog jezika struke, na Univerzitetu Crne Gore zaključena je besplatna Ljetnja škola za studente, organizovana pod okriljem Erasmus+ projekta ReFlame (Reforming Foreign Languages in Academia in Montenegro).

Filološki fakultet, koji je i koordinator pomenutog projekta, u periodu od 16. juna do 17. jula, koliko je trajala ljetnja škola, ponudio je sedam različitih intenzivnih kurseva u trajanju od 10 dana (40 sati nastave): Engleski za elektrotehniku (English for Electrical Engineering), Engleski za građevinu (English for Civil Engineering), Engleski za prirodne nauke (English for Science), Engleski za humanističke nauke (English for Humanities), Engleski za pravnike (Legal English), Engleski za studije jezika i književnosti (English for Language and Literary Studies) i Italijanski za međujezičke i međukulturne posrednike u Crnoj Gori (Italiano per i mediatori linguisticoculturali in Montenegro). 

Činjenica da je odziv studenata, i pored tek okončanog ljetnjeg ispitnog roka, bio jako veliki, potvrđuje svijest mladih generacija o važnosti izučavanja stranog jezika struke. Potreba za što boljom pripremom za sve kompetitivnije tržište rada nadvladala je potrebu za odmorom nakon naporne „kovid“ godine i iscrpljujućih ispita. Kursevi su se održali uživo, na različitim fakultetima, u zavisnosti od toga kojim su studentima prevashodno bili namijenjeni: svoje savremeno opremljene sale za potrebe Ljetnje škole, ustupili su Filološki fakultet, ETF, PMF, Građevinski fakultet, Pravni fakultet, a jedan dio kurseva održao se i u zgradi Rektorata, u sali koja je kroz projekat Univerziteta Crne Gore – IESP posebno opremljena za nastavu jezika.

Za svaki od navedenih kurseva korišćeni su novi udžbenici, ujedno i prvi opipljivi proizvod prve faze projekta ReFlame. Ljetnja škola je zapravo bila prilika da se udžbenici, koji su već dobili odlične recenzije evropskih partnera na projektu, testiraju i u praksi. I u tom pogledu, sudeći po najvišim ocjenama i pozitivnim komentarima koje su kroz upitnik dali studenti i predavači na kraju svakog kursa, novi udžbenici nijesu iznevjerili očekivanja. Pokazali su se kao adekvatno sredstvo pomoću koga se, uz odgovarajući nastavni pristup, kroz zanimljive i korisne pisane tekstove, audio i video zapise, studenti s lakoćom kreću ka postizanju zadatih ishoda tijesno vezanih za praktičnu
primjenu stranog jezika u profesionalne svrhe.

Nov nastavni materijal, upotreba savremene tehnologije i najsavremenijih nastavnih tehnika i metoda (sa kojima su predavači, između ostalog, imali priliku da se upoznaju i kroz tri obuke koje su u prethodnom periodu organizovane kroz projekat ReFlame), u kombinaciji sa glavnim preduslovom za postizanje što boljih rezultata u nastavi jezika ̶ radom u malim grupama (najviše petnaest studenata), doprinijeli su izuzetnom uspjehu ove ljetnje škole. O tome svjedoče rezultati sprovedenih anketa. Veliki broj polaznika izrazio je želju da organizovanje ljetnje škole stranih jezika struke na Univerzitetu Crne Gore preraste u tradiciju. Osim na Univerzitetu Crne Gore, Ljetnju školu stranih jezika struke ponudila su još dva crnogorska univerziteta: Univerzitet Donja Gorica i Univerzitet Mediteran, nacionalni partneri našeg univerziteta u projektu ReFlame. Univerzitet Donja Gorica je ponudio intenzivni ljetnji kurs: English for Political Science and Diplomacy, dok je Univerzitet Mediteran ponudio kurseve: English for Visual Arts i English for Copywriting in Tourism and Hospitality.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.