Doktorantkinja Filološkog fakulteta pobjednica regionalnog konkursa Instituta Gete




Doktorantkinja Filološkog fakulteta pobjednica regionalnog konkursa Instituta Gete

Doktorantkinja Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore Tijana Rakočević dobitnica je prve nagrade regionalnog konkursa Instituta Gete za  pjesmu na temu pitke vode.

Konkurs je  dio projekta  „Žedni grad“, koji se sprovodi u saradnji s platformom 1POSTOZAGRAD.  Pjesma Tijane Rakočević istakla se među 72 pjesme autora i autorki iz nekoliko zemalja.

Glavni uslov konkursa bio je da se u pjesmi, posredno ili neposredno, spominje pitka voda ili da se referira na nju.

- Pjesma Tijane Rakočević „ One dolaze da nas preplave" moćna je oda vodi. Misao da će voda nadživjeti čovjeka, izrečena već u prvom stihu, suvereno se, kroz dojmljive pjesničke slike, razvija do zadnjeg, jednako snažnog stiha. Tako postavljena teza oslobađa vodu kolonizatorske ljudske perspektive i uzdiže je u nešto drevno, praiskonsko, mnogo snažnije i važnije od čovjeka, čime se čovjeka suptilno, ali ne manje snažno, ekološki upozorava, navedeno je u obrazloženju žirija.

Doktorantkinja na Filološkom fakultetu u Nikšiću Tijana Rakočević (Odsjek za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti) objavila je jednu knjigu poezije „Sve blistavi kvanti“, a njeni radovi – eseji, prikazi, pjesme i priče, prevedeni su na nekoliko svjetskih jezika ili u originalu – mogu se naći u regionalnoj književnoj periodici. Članica je uredništva časopisa za književnost i kulturu „Fokalizator“. Dobitnica je nagrada za najbolju kratku priču u Crnoj Gori 2019 - Podgorica art festival,  najbolje bihorske priče 2020, najbolje queer priče 2021. i Nagrade Ministarstva kulture za najbolju kratku priču prijavljenu za IPA projekat HAMLET.   Članica je Crnogorskog PEN centra.

Drugu nagradu je dobio Denis Peričić (Varaždin) za pjesmu „O...“, a treću Darko Brkulj (Makarska, Švedska) za pjesmu „Rekli samo na kavu“

Pored nagrada, pjesme autora biće objavljene na internet stranici Goethe-Institut Kroatien na njemačkom i na BHCS jezicima.

Idejni tvorac projekta Žedni grad“, i autor programa koji se sprovodi u saradnji s platformom 1POSTOZAGRAD jeste Saša Šimpraga, a partner na projektu je i Gradska knjižnica Zadar. Projekat je sufinansiran sredstvima Fonda za likovne umjetnosti Instituta Goethe.

 Članovi žirija na ovom konkursu su bili‒ Magdalena Došen, Aleksandar Hut Kano (video-vezom iz Londona) i Martina Vidaić, Saša Šimpraga kao autor programa „Žedni grad“.

 

https://www.facebook.com/goetheinstitut.kroatien



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.