Studentkinje Master studija sa Studijskog programa za Italijanski jezik i književnost Filološkg fakulteta o Erasmus + razmjeni na Univerzitetu u Torinu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studentkinje SP za italijanski jezik i književnost Zoraida Kaluđerović i Mirjana Bošković ljetnji semestar druge godine Master studija provode u Italiji, na Univerzitetu u Torinu (Universaita degli Studi di Torino). Ovu priliku su iskoristile da odslušaju predavanja iz Italijanske lingvistike, Antropologije, Istorije umjetnosti i Italijanske književnosti. Koriste izvanrednu priliku i da u odlično opremljenim bibliotekama ovog univerziteta istražuju i prikupe neophodnu građu za izradu njihovih  magistarskih  teza.

Evo kakvi su njihovi utisci o ovom sjajnom iskustvu, koje im je omogućila saradnja Filološkog fakulteta sa Fakultetom za Strane jezike, književnosti i kulture, konkretno SP za italijanski jezik i književnost i Odsjeka za srpski i hrvatski jezik na spomenutom torinskom fakultetu:

Pohađati studije na jednom od najprestižnijih univerziteta u Italiji je zaista velika privilegija. Akademski ambijent u Torinu se u mnogim aspektima razlikuje od našeg, što nam dodatno širi vidike i pruža priliku da se rame uz rame sa kolegama iz Italije upoznamo sa čarima svoje profesije kao i njene primjene u brojnim disciplinama. Ono što tokom našeg boravka u ovom gradu smatramo naročito korisnim jeste mogućnost pristupa bogatoj literaturi pogodnoj za pisanje naših istraživačkih radova. Nadamo se da će i buduće generacije studenata sa Odsjeka za italijanski jezik i književnost biti u prilici da provedu određeni period svojih studija u klupama Univerziteta u Torinu.

Već pri prvom susretu sa prijestonicom regije Pijemont, zanijemjele smo pred njenim velelepnim arhitektonskim zdanjima, brojnim kulturno-istorijskim spomenicima i prirodnim ljepotama. Torino je grad koji srdačno dočekuje i ispraća svoje posjetioce, ne ostavlja ravnodušnim ni one najizbirljivije, a onima koji u njemu ostaju iznova otkriva svoje tajne. Svaki dan našeg boravka u ovom gradu je obilježen nekim novim otkrićem. Ovo je mjesto u kojem sva naša čula uživaju i koje nas inspiriše za buduće poduhvate i profesionalna ostvarenja.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.