Profesorica Tatjana Jovović na istraživačkoj radionici Grad i mit u Turskoj




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Profesorica Tatjana Jovović sa Filološkog fakulteta od 18. do 20. juna učestvovala je na istraživačkoj radionici Grad i mit u okviru COST akcije Novi narativi evropskih gradova (New Narratives of the European City) Uvodna izlaganja održana su na Univerzitetu Jeditepe u Istanbulu, a ostala dva dana u gradu Čanakaleu, na obali Dardanela. Predmet radionice bilo je istraživanje mitskog potencijala ovog mjesta u kome se prepliću dva velika narativa: jedan antički o Troji i drugi vezan za Prvi svjetski rat i čuvenu bitku na Galipolju, za koju u Turskoj koriste izraz „bitka kod Čanakalea“.

Jedan dan radionice posvećen je posjeti Trojanskog muzeja u kome se čuva impresivna kolekcija artefakata pronađenih u iskopinama slojeva Troje. Priča je nadopunjena hologramima i elektronskim vizuelnim materijalima koji dočaravaju scene iz Ilijade i Odiseje. Zanimljivo je da je pored teksta posvećenog Homeru i rapsodima ravnopravno postavljen tekst o velikom crnogorskom epskom pjesniku, Avdu Međedoviću, neizostavnoj temi predavanja na Harvardu, Stenfordu i drugim američkim univerzitetima. Misija muzeja je da sakupi rasuto Prijamovo blago (iako u biti  nije pripadalo Prijamu, već datira iz ranijeg perioda), čiji se najveći dio nalazi u Ermitažu i Puškinovom muzeju u Rusiji, i u Grčkoj. Prve iskopine Troje na maloazijskom tlu pronašao je  1873. njemački arheolog amater, Hajnrih Šliman,  kojeg Turci smatraju za velikog kradljivca i mitomana. Bez obzira na to što je u sve istorijske udžbenike  upisan kao veliki istraživač, Anatolija još uvijek plače za ukradenim blagom. Zahvaljujući našem  vodiču, čuli smo cijelu priču o Šlimanu, prožetu nitima umjetnosti i istorije. U svojoj radoholičarskoj pasioniranosti, Šliman je napravio dosta zbrke, pomiješavši predmete i pogrešno ih datirajući, ali je ipak napravio svjetski značajan arheološki doprinos. Blago koje je on predao Berlinskom muzeju, Rusi su 1945. kao ratni plijen odnijeli u svoju zemlju.

Bitka na Galipolju je aktuelizovala mit o Troji, jer su se vojnici identifikovali sa Homerovim junacima.

Mitska istina je uvijek ljepša od istorijske, jer po ovoj drugoj, Trojanski rat nije vođen zbog lijepe Helene, već, kao i Galipoljska bitka, zbog prevlasti nad moreuzom Dardaneli.

Poslednji dan radionice rezultirao je vizuelnim i narativnim travelozima učesnika.

U okviru iste akcije profesorica Jovović je učestvovala i na sastancima i radionicama u Delftu, Lisabonu i Portu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.