Profesorica Tatjana Jovović na istraživačkoj radionici The City and the Myth u Turskoj

28.07.2022


Profesorica Tatjana Jovović sa Filološkog fakulteta od 18. do 20. juna učestvovala je na istraživačkoj radionici Grad i mit u okviru COST akcije Novi narativi evropskih gradova (New Narratives of the European City) Uvodna izlaganja održana su na Univerzitetu Jeditepe u Istanbulu, a ostala dva dana u gradu Čanakaleu, na obali Dardanela. Predmet radionice bilo je istraživanje mitskog potencijala ovog mjesta u kome se prepliću dva velika narativa: jedan antički o Troji i drugi vezan za Prvi svjetski rat i čuvenu bitku na Galipolju, za koju u Turskoj koriste izraz „bitka kod Čanakalea“.

Jedan dan radionice posvećen je posjeti Trojanskog muzeja u kome se čuva impresivna kolekcija artefakata pronađenih u iskopinama slojeva Troje. Priča je nadopunjena hologramima i elektronskim vizuelnim materijalima koji dočaravaju scene iz Ilijade i Odiseje. Zanimljivo je da je pored teksta posvećenog Homeru i rapsodima ravnopravno postavljen tekst o velikom crnogorskom epskom pjesniku, Avdu Međedoviću, neizostavnoj temi predavanja na Harvardu, Stenfordu i drugim američkim univerzitetima. Misija muzeja je da sakupi rasuto Prijamovo blago (iako u biti  nije pripadalo Prijamu, već datira iz ranijeg perioda), čiji se najveći dio nalazi u Ermitažu i Puškinovom muzeju u Rusiji, i u Grčkoj. Prve iskopine Troje na maloazijskom tlu pronašao je  1873. njemački arheolog amater, Hajnrih Šliman,  kojeg Turci smatraju za velikog kradljivca i mitomana. Bez obzira na to što je u sve istorijske udžbenike  upisan kao veliki istraživač, Anatolija još uvijek plače za ukradenim blagom. Zahvaljujući našem  vodiču, čuli smo cijelu priču o Šlimanu, prožetu nitima umjetnosti i istorije. U svojoj radoholičarskoj pasioniranosti, Šliman je napravio dosta zbrke, pomiješavši predmete i pogrešno ih datirajući, ali je ipak napravio svjetski značajan arheološki doprinos. Blago koje je on predao Berlinskom muzeju, Rusi su 1945. kao ratni plijen odnijeli u svoju zemlju.

Bitka na Galipolju je aktuelizovala mit o Troji, jer su se vojnici identifikovali sa Homerovim junacima.

Mitska istina je uvijek ljepša od istorijske, jer po ovoj drugoj, Trojanski rat nije vođen zbog lijepe Helene, već, kao i Galipoljska bitka, zbog prevlasti nad moreuzom Dardaneli.

Poslednji dan radionice rezultirao je vizuelnim i narativnim travelozima učesnika.

U okviru iste akcije profesorica Jovović je učestvovala i na sastancima i radionicama u Delftu, Lisabonu i Portu.

Broj posjeta : 261

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.