Naučna konferencija posvećena Stefanu Mitrovu Ljubiši i akademiku Novu Vukoviću




Naučna konferencija posvećena Stefanu Mitrovu Ljubiši i akademiku Novu Vukoviću

Poštovane koleginice i kolege,

Zadovoljstvo nam je da vas pozovemo da učestvujete u radu dvodnevne naučne konferencije posvećene Stefanu Mitrovu Ljubiši i akademiku Novu Vukoviću u organizaciji Studijskog programa za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti, Filološkog fakulteta i Univerziteta Crne Gore. Naučna konferencija će biti održana u srijedu, 16. novembra 2022. godine, u Svečanoj sali Filološkog fakulteta sa početkom u 10 časova.

Prvi dio konferencije posvećen je obilježavanju dvije stote godišnjice od rođenja Stefana Mitrova Ljubiše (1822‒1878), istaknutog crnogorskog i južnoslovenskog književnog stvaraoca:

STEFAN MITROV LJUBIŠA U KRUGU TUMAČENJA

Planirana naučna aktivnost ima za cilj da ukaže na neprestano širenje kruga tumačenja Ljubišinog života i sveukupnog njegovog djelovanja. Poseban akcenat biće stavljen na vrednovanje Ljubišinog književnog djela (Pripovijesti crnogorske i primorske, 1875. i Pričanja Vuka Dojčevića, 1877‒1879). Ono je danas, kako je i nekad bilo, izazovno za naučnike raznolikih
istraživačkih usmjerenja.

Očekujemo da svoje uvide i stavove iskažu tumači koji se bave naukom o književnosti, lingvistikom, folkloristikom, komparatistikom, kao i tumači iz oblasti istoriografije, etnologije, politikologije, kulturologije, rodnih studija i brojnih drugih.

Drugi dio konferencije posvećen je obilježavanju dvadesete godišnjice smrti akademika, literaturologa i pedagoga Nova Vukovića (1937‒2002), dugogodišnjeg univerzitetskog profesora:

DOPRINOS AKADEMIKA NOVA VUKOVIĆA SAVREMENOJ NAUCI O KNJIŽEVNOSTI

Literaturolozi će sumirati, vrednovati i prevrednovati Vukovićev naučni doprinos, nastajao u periodu od 1966. do 2002. godine, a zatim će odrediti Vukovićevo mjesto u nauci, poredeći ga sa nizom domaćih i stranih naučnika. Savremeni nivo razvoja literaturologije zahtijeva od proučavalaca da se Vukovićev doprinos analizira najmanje sa tri tematsko-problemska
stanovišta:

1. Najviše domete Novo Vuković je ostvario u oblasti ljubišologije kao interdisciplinarne oblasti: od neobjavljenog magistarskog rada Lik Vuka Dojčevića u književnom djelu S.M. Ljubiše 1967. do monografije Pripovijedanje kao opsesija (Studija o Ljubišinom djelu. Pričanje Vuka Dojčevića) 1989. godine;

2. Potom, u tri uže naučne discipline: teoriji književnosti, poetici i stilistici. Njima su posvećeni brojni ogledi i studije zastupljene u Vukovićevim knjigama: Iza granica mogućeg, 1979, do amanetne knjige Deveta soba, 2001. s posebnim osvrtom na knjigu Putevi stilističke ideje, 2000. godine;

3. U oblasti književnosti za djecu i omladinu sa značajnim knjigama: Iza granica mogućeg 1979. i Uvod u književnost za djecu i omladinu 1989. i 1996. godine ‒ koja predstavlja nezaobilazan udžbenik na studijama književnosti. Naučna konferencija će biti održana u četvrtak 17. novembra 2022. godine, u Svečanoj sali Filološkog fakulteta sa početkom u 10 časova. Referati sa ove dvodnevne naučne konferencije biće objavljeni u naučnom časopisu Riječ za 2022. i 2023. godinu, pa treba da sadrže sažetak, ključne riječi, osnovni tekst, literaturu i rezime na engleskom jeziku.

Sve dodatne informacije možete dobiti od sekretarki Organizacionog odbora: Tamare Labudović i Ksenije Rakočević na mejl adrese: tamaraplabudovic@gmail.com i ksenija_rakocevic@yahoo.com ili na telefone: 067 640 203 i 069 995 092.

Prijave moguće do 1. novembra 2022. godine na mejl adrese sekretarki Odbora.

Toplo vas pozdravljamo, radujući se našoj saradnji.

S poštovanjem,

Organizacioni odbor:
Akademik Radomir V. Ivanović, predsjednik
Prof. dr Rajka Glušica
Prof. dr Ljiljana Pajović-Dujović
Prof. dr Tatjana Đurišić
Doc. dr Nataša Jovović 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.