Doc. dr Jasmina Nikčević na konferenciji u Koimbri




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Doc. dr Jasmina Nikčević boravila je u Koimbri (Portugalija), gdje je učestvovala na međunarodnoj interdisciplinarnoj konferenciji « L’ange ou le dépassement de l’Humain » od 30. marta do 1. aprila 2023. godine. Organizatori ove konferencije su Portugalsko udruženje za frankofone studije (APEF) i Filološki fakultet Univerziteta u Koimbri koji je osnovan 1290. godine kao najstariji univerzitet u Portugaliji i jedan od najstarijih u Evropi.

Profesorica Nikčević je ovom prilikom predstavila rad L’étincelle divine dans l’oeuvre de Pierre Pétrovitch Niégoch, u kojem je u analizi prevoda Luče mikrokozma na francuski jezik istakla vilinske i anđeoske predstave i motive.

U okviru naučne konferencije, koja je okupila tridesetak romanista iz cijelog svijeta, portugalske kolege su organizovali i bogat kulturno-umjetnički program: posjete istorijskih znamenitosti grada, kao i učestvovanje u književno-muzičkom programu u Kući pisaca u Koimbri. Tokom razgovora i kontakata sa brojnim kolegama iz Francuske, Belgije, Tunisa, profesorica Nikčević je dobila poziv da, kao članica « Evropske asocijacije za frankofone studije », učestvuje u budućim projektima ove organizacije.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.