Info dani austrijske kulture u Crnoj Gori




Austrijska ambasada u Crnoj Gori i Studijski program za njemački jezik i književnost Filološkog fakulteta UCG šesti put zaredom organizuju Dane austrijske kulture u Crnoj Gori.

Manifestacija započinje dvojezičnim književnim programom, čitanjem austrijske spisateljice Marlen Šahinger (Marlen Schachinger), u srijedu 16. oktobra, u  Podgorici.

Marlen Šahinger, rođena 1970. u Braunau na Inu, predstaviće svoju zbirku pripovjedaka Nevrijeme („Unzeit“), u kojoj daje sliku svog vremena i prikazuje odnose unutar svijeta. Veče će biti održano u sali DODEST u KIC-u Budo Tomović, u 19h sati. Moderator programa biće Bernhard Unterer (OeAD), a prevodilac je Ljubomir Ivanović (Filološki fakultet). Studenti germanistike čitaće svoje prevode iz pripovjedaka Marlen Šahinger.

U četvrtak 17. oktobra, autorka će održati radionicu sa studentima SP za njemački jezik, na Filološkom fakultetu u Nikšiću. Fokus radionice je na drugom književnom djelu autorke, Kosovske korekture („Kosovarische Korrekturen“), koje je nastalo 2018, tokom njenog boravka u spisateljskoj rezidenciji u Prištini.

U okviru Dana Austrije 23. oktobra na Filološkom fakultetu u Nikšiću gostovaće i profesorka Renate Hansen-Kokoruš sa Univerziteta u Gracu, koja će studentima germanistike i svim zainteresovanima održati jednodnevnu radionicu na temu iz austrijske književnosti. Tema radionice je „Porodica – historija – sjećanje“. Profesorka Hansen-Kokoruš fokusiraće se prevashodno na austrijske autore (Marlen Šahinger i Jozefa Vinklera), ali će se komparativno osvrnuti i na autore iz bivše Jugoslavije (Damira Karakaša i Miljenka Jergovića) koji su se bavili istom tematikom.

U prostoriji 216, 24. oktobra biće prikazana austrijska komedija Ko ranije umre, duže je mrtav („Wer früher stirbt, ist länger tot“), sa prevodom na engleski. Glavni protagonista filma je Sebastijan Šnajder, mangup sa osećanjem krivice zbog rane smrti svoje majke. Film Markusa Rozenmilera osvojio je 2007. Njemačku filmsku nagradu.

Sva gostovanja u okviru Dana Austrije finansira Austrijska ambasada u Podgorici i austrijsko Savezno ministarstvo za obrazovanje, privredu i nauku.

Pozivamo vas da ispratite najavljene događaje.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.