Profesorica Dzjuba-Pogrebnjak na Filološkom fakultetu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Olena Dzjuba-Pogrebnjak, docent Kijevskog nacionalnog univerziteta Taras Ševčenko, bila je gošća Filološkog fakulteta i tom prilikom je održala dva predavanja: Majdan i rat u savremenoj ukrajinskoj književnosti  i Likovi Srba i Crnogoraca u ukrajinskoj književnosti.

Profesorica Dzjuba-Pogrebnjak završila je srpskohrvatski jezik i književnost na Katedri za slovensku filologiju Kijevskog univerziteta Taras Ševčenko, a postdiplomske studije na Institutu za književnost Akademije nauka Ukrajine. Doktorsku tezu, posvećenu romanima Miloša Crnjanskog, odbranila je 1994. godine. Od 2000. godine radi na Katedri za slovensku filologiju na Kijevskom nacionalnom univerzitetu Taraš Ševčenko, gdje predaje istoriju hrvatske, slovenačke i srpske književnosti.

Katedra za slovensku filologiju je jedna od najstarijih univerzitetskih katedara. Univerzitet svetog Vladimira osnovan je 1834. godine u Kijevu, a osam godina kasnije formirana je Katedra za istoriju i literaturu slovenskih jezika. Nakon Oktobarske revolucije, kijevska, ali i ukrajinska slavistika uopšte, bila je uništena. Većina profesora je represirana ili pobjegla u inostranstvo. Nakon Drugog svjetskog rata na Filološkom fakultetu Kijevskog univerziteta ponovo je otvorena Katedra slavistike. Južna slavistika vodi tradiciju od 1961. godine, kada je uvedena kao neobavezan predmet, a već od 1964. južnoslovenski jezici izučavaju se kao prvi slovenski jezik. Studenti sada imaju mogućnost da studiraju na Katedri za srpski, hrvatski, slovenački, bugarski, češki i bjeloruski jezik, na kojoj je zaposleno 15 predavača. Katedra ima dugogodišnju saradnju sa univerzitetima u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Sofiji, Pragu, Brnu, Minsku.

Profesorica Dzjuba-Pogrebnjak bavi se pitanjima ukrajinsko-južnoslovenskih veza, istražuje temu Prvog svjetskog rata u srpskoj, hrvatskoj i slovenačkoj književnosti, učestvuje u radu međunarodnih naučnih konferencija i kongresa slavista, ali i prevodi sa srpskog, slovenačkog i hrvatskog jezika.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.