Filološki fakultet, 18.12.2019

Sjećanje na Jevgenija M. Primakova: 90 godina od rođenja Predavanje ambasadora Rusije, gospodina V. Maslenikova na Filološkom fakultetu



Opunomoćeni i izvanredni ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori, gospodin Vladislav V. Maslenikov je u utorak 17. decembra posjetio Filološki fakultet i održao predavanje na temu „Sjećanje na Jevgenija M. Primakova: 90 godina od rođenja“. Nj. E. gospodin Maslenikov se u svom izlaganju osvrnuo na  najvažnije detalje iz impresivne biografije  Primakova. Posebno je istakao uticaj koji je Primakov imao na proces formiranja novih koncepata ruske diplomatije krajem prošlog vijeka i na njegovo zalaganje za  rješavanje balkanskog  i globalnih političkih pitanja. Prisutni profesori i studenti Filološkog i Filozofskog fakulteta imali su priliku da saznaju više o diplomati, političaru, naučniku Primakovu od gospodina ambasadora, koji je kao saradnik u Ministarstvu inostranih poslova Ruske Federacije sa njim i lično sarađivao. Zahvaljujući toj saradnji, g. Maslenikov je mogao da podijeli sa prisutnima i lične utiske o ovom ruskom političaru, značajnom za najturbulentniji period novije ruske istorije. Osim o aktuelnim momentima na svjetskoj političkoj sceni, prisutni su pokazali interesovanje i za rad Ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori, za planove u domenu kulturne djelatnosti i naučne saradnje Filološkog fakulteta i Ambasade.

Poslije održanog predavanja, posjeta gospodina Maslenikova nastavljena je u Dekanatu Filološkog fakulteta, gdje su sa dekanicom prof. dr Tatjanom Jovović i prodekanom za nastavu doc. dr Zdravkom Babićem u srdačnom razgovoru razmijenjena mišljenja o daljim pravcima saradnje i popularizacije ruskog jezika i kulture u Crnoj Gori.

Broj posjeta : 394