Sjećanje na Jevgenija M. Primakova: 90 godina od rođenja Predavanje ambasadora Rusije, gospodina V. Maslenikova na Filološkom fakultetu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Opunomoćeni i izvanredni ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori, gospodin Vladislav V. Maslenikov je u utorak 17. decembra posjetio Filološki fakultet i održao predavanje na temu „Sjećanje na Jevgenija M. Primakova: 90 godina od rođenja“. Nj. E. gospodin Maslenikov se u svom izlaganju osvrnuo na  najvažnije detalje iz impresivne biografije  Primakova. Posebno je istakao uticaj koji je Primakov imao na proces formiranja novih koncepata ruske diplomatije krajem prošlog vijeka i na njegovo zalaganje za  rješavanje balkanskog  i globalnih političkih pitanja. Prisutni profesori i studenti Filološkog i Filozofskog fakulteta imali su priliku da saznaju više o diplomati, političaru, naučniku Primakovu od gospodina ambasadora, koji je kao saradnik u Ministarstvu inostranih poslova Ruske Federacije sa njim i lično sarađivao. Zahvaljujući toj saradnji, g. Maslenikov je mogao da podijeli sa prisutnima i lične utiske o ovom ruskom političaru, značajnom za najturbulentniji period novije ruske istorije. Osim o aktuelnim momentima na svjetskoj političkoj sceni, prisutni su pokazali interesovanje i za rad Ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori, za planove u domenu kulturne djelatnosti i naučne saradnje Filološkog fakulteta i Ambasade.

Poslije održanog predavanja, posjeta gospodina Maslenikova nastavljena je u Dekanatu Filološkog fakulteta, gdje su sa dekanicom prof. dr Tatjanom Jovović i prodekanom za nastavu doc. dr Zdravkom Babićem u srdačnom razgovoru razmijenjena mišljenja o daljim pravcima saradnje i popularizacije ruskog jezika i kulture u Crnoj Gori.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.