Jana Radičević - dobitnica prestižne stipendije „Writer of the City of Graz” za 2020/21.




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Jana Radičević, studentkinja specijalističkog studija na Studijskom programu za njemački jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore dobitnica je prestižne godišnje stipendije „Writer of the City of Graz” za 2020/21, koju svake godine dodjeljuje grad Grac.

Radičević, koja je posredstvom programa razmjene studenata CEEPUS provela prethodni semestar u Gracu, najmlađa je dobitnica ove stipendije ikad. Nagrada za cilj ima afirmaciju mladih pisaca iz inostranstva na njemačkom govornom području kao i kulturne razmjene u cjelini. Namjera grada Graca je da posredstvom ove stipendije promoviše pisce koji pokazuju sposobnost za inovativno preispitivanje aktuelnih tema i čije stvaralaštvo odlikuje estetski i jezički kvalitet, autentičnost i umjetnička samosvojnost. Zvaničnu dobrodošlicu mladoj crnogorskoj spisateljici poželio je gradski odbor na svečanosti upriličenoj tim povodom.

Svoju prvu zbirku poezije Ako kažem može postati istina Jana Radičević je objavila kod Partizanske knjige iz Beograda, a knjiga je promovisana na Internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici prošle jeseni.  Svoje pjesme na njemački Jana prevodi uz pomoć koleginice sa studija Lejle Alibašić i uz svesrdnu pomoć Bernharda Unterera, lektora Austrijske akademske razmjene na Studijskom programu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.