Projekat GERMAN NEWS SERVICE (GNS) u saradnji sa njemačkom novinskom agencijom DPA (The German Press Agency)




U kontekstu sve raširenijih lažnih vijesti i sadržaja, GNS predstavlja pouzdan izvor relevantnih vijesti i informacija o Njemačkoj, odnosno iz Njemačke perspektive. Sadržaj pokriva različite teme, poput politike, ekonomije, nauke, kulture i sporta, a dostupan je na devet jezika - engleskom, njemačkom, francuskom, španskom, ruskom, arapskom, te od juna 2021. godine i na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku.

Projekat se sastoji iz dva dijela:

- GNS website  www.german-news-service.com 

Za GNS website zadužen je Deutsche Welle, a dostupan je na devet jezika: njemačkom, engleskom, francuskom, španskom, ruskom, arapskom, bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku.

- Besplatan pristup portalu agencije DPA

Pristup objavama agencije DPA inače je dostupan samo putem plaćene pretplate, a sadržaj je prvenstveno namijenjen medijskim organizacijama i novinarima. No, zahvaljujući finansijskoj podršci njemačkog Ministarstva vanjskih poslova, kroz GNS projekat omogućena je besplatna registracija te pristup portalu agencije DPA i drugim grupama potencijalnih korisnika, kao što su profesori i studenti.

Sadržaj je dostupan na sedam jezika: njemačkom, engleskom, francuskom, španskom, ruskom, arapskom, i srpskom.

Vijesti i teme djelimično su orjentisane na govorno područje odabranog jezika, a moguće je pretplatiti se na više jezika.

Sadržaj se može (nakon registracije) besplatno koristiti u izvornom obliku ili po potrebi uređivati, bez ograničenja i u bilo koju svrhu, uključujući fotografije.

 

- link na Deutsche Welle Academie s prilikama za dalje obrazovanje, trening i praksu

 

https://www.dw.com/en/about-us/s-9519 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.