Filološki fakultet, 24.06.2019

Održana ELTAM Days konferencijaX

Udruženje nastavnika engleskog jezika Crne Gore ELTAM je 21. i 22. juna 2019. godine na Filološkom fakultetu u Nikšiću organizovalo prvu međunarodnu i petu nacionalnu konferenciju za nastavnike engleskog jezika – Dani ELTAM-a 2019: Empowering 21st Century Learners and Educators: Meeting Challenges, Exploring Solutions. Konferenciju je finansijski podržala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici, kao i Ministarstvo prosvjete, Zavod za školstvo Crne Gore i Opština Nikšić. Podršku u vidu obezbjeđivanja prostora i gostujućih stručnjaka pružili su Filološki fakultet u Nikšiću, Regionalna kancelarija Stejt dipartmenta za programe engleskog jezika, kao i organizacije Pearson i SOL (Sharing One Language).


Konferenciju je zvanično otvorila ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Judy Rising Reinke, dekan Filološkog fakulteta Tatjana Jovović, načelnik Odjeljenja za međunarodnu saradnju i evropske integracije Ministarstva prosvjete Crne Gore Marko Vukašinović i predsjednica ELTAM-a Dragana Radoman. Na otvaranju je nastupio i hor JU OŠ "Milija Nikčević" iz Nikšića.

Cilj konferencije je unaprijeđivanje stručnih kompetencija nastavnika engleskog jezika kroz proširivanje znanja o inovacijama, kreativnim metodama i tehnikama rada, kao i razmjena iskustava i primjera dobre prakse. Zahvaljujući institucijama i organizacijima koje podržavaju ovaj događaj, na konferenciji su govorili eminentni stručnjaci iz oblasti metodike engleskog jezika: Jen MacArthur (šefica regionalne Kancelarija Stejt dipartmenta za programe engleskog jezika), Vaughan Jones (izdavačka kuća Pearson) i Zuzana Tomaš (Eastern Michigan University iz SAD). Pored plenarnih sesija, održane su 23 radionice, 7 demo časova i 13 prezentacija kolega iz Crne Gore, regiona i šire (Bosna i Hercegovina, Češka Republika, Hrvatska, Mađarska, Sjedinjene Američke Države, Srbija, Ukrajina, Velika Britanija). Nastavnici su imali priliku da saznaju nešto više i o Peace Corps programu, koji će od sledeće godine biti sprovođen u Crnoj Gori.

Obezbijeđene su i brojne nagrade za učesnike zahvaljujući Ambasadi SAD, Regionalnoj kancelariji Stejt dipartmenta za programe engleskog jezika, izdavačkoj kući Pearson Akronolo Beograd, Stranoj knjizi Nikšić, Educational Centre Podgorica, školi stranih jezika Waves Budva i Britanskom savjetu. Ljetnji trening program za dva nastavnika obezbijedila je organizacija SOL (Sharing One Language).

Oko 200 učesnika, predavača i gostiju je pohađalo konferenciju − oko 150 nastavnika iz Crne Gore i oko 50 međunarodnih učesnika.

 

 

 

Broj posjeta : 300