Prof. dr Ivona Jovanović sa Fakulteta za turizam i hotelijerstvo o francuskom putopiscu Pjer Lotiju u Herceg Novom




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Povodom obilježavanja stogodišnjice od smrti najpoznatijeg francuskog putopisca Pjera Lotija (Pierre Loti) u dvorani Park u Herceg Novom održano je 09. juna predavanje u organizaciji Francuske ambasade u Podgorici. Osim prof. dr  Ivone Jovanović na ovoj svečanosti govorili su i prof. dr Dragan Bogojević sa Filološkog fakulteta u Nikšiću, kao i francuski pisac i urednik časopisa Courrier des Balkans Jean Arnault Dérens.

Moreplovac, pisac i akademik Pjer Loti boravio je od oktobra do decembra 1880. godine u Boki Kotorskoj, kao oficir na oklopnjači  iz sastava medjunarodne eskadre,  kako bi se posredstvom velikih sila izvršio pritisak na Tursku da u skladu sa odlukama Berlinskog kongresa  preda Crnoj Gori grad Ulcinj.

O svom boravku Loti je ostavio svedočanstvo u novelama Paskvala Ivanović (Pasquala Ivanovitch) i Putovanje u Crnu Goru (Voyage au Monténégro) publikovanim 1882. u Parizu u zbirci Cvijeće čamotinje. Lotijevi opisi starog crnogorskog puta i krševitih katunskih predjela koje naziva okamenjenim morem i mjesečevim pejzažom  spadaju u najljepše stranice napisane o Crnoj Gori.

U znak sjećanja na slavnog putopisca Društvo prijatelja Francuske iz Kotora postavilo je 1934. godine mermernu spomen ploču na kući u Baošićima u kojoj je Loti boravio. Lotijeve novele u prevodu Rosande Vlahović na  crnogorski jezik objavila je 2008. godine izdavačka kuća Pobjeda.    



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.