Filmovi studenata Fakulteta dramskih umjetnosti u fokusu međunarodnog festivala u Turskoj




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na ovogodišnjem međunarodnom filmskom festivalu u Turskoj, na Balkan Panorami u Izmiru,  koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Turske, gostujuće filmske škole, koje će predstaviti svoje recentne filmove, su Fakultet drasmkih umjetnosti Cetinje - Univerziteta Crne Gore i filmska škola iz Istambula - Istanbul Faculty of Art and Design. Predstaviće se sa po pet filmova.

Filmovi studenata sa Cetinja  koji će biti predstavljeni na festivalu su: Neko treći - Milorada MilatovićaPomoz Bog - Zvonimira GrujićaNekome svome - Seada ŠabotićaDevelopement Nikole Vučinića, i Ječam žela - Andrije Mugoše, koji su nastali u produkciji Fakulteta kao ispitni filmovi kod profesora Nikole Vukčevića, Marije Perović i Vladimira Perovića.

Navedeni filmovi su i do sada bili u međunarodnom festivalskom fokusu, ovjenčani nagradama.

Filmove studenata sa  FDU - Cetinje možete pogledati na:  https://www.bpff.art/en/faculty-of-dramatic-arts-at-university-of-montenegro 

Između Turske i Balkana postoje izuzetno jake kulturne veze. Balkan Panorama Film Festival služi kao most između Turske i Balkana u kontekstu kinematografije. Festival je utemeljio univerzitetski profesor FTV režije dr. Sali Saliji - Sallini 2015. godine, sa Savjetodavnim odborom koji čine renomirani evropski stvaraoci Istvan SaboMilčo Mančevski i Rade Šerbedžija. Na festivalu će biti prikazani dugometražni i kratki igrani, dokumentarni i animirani filmovi iz zemalja Balkana.
 
Nagrada Žuti kišobran, koja je simbol Festivala, dodjeljuje se u nacionalnoj i međunarodnoj selekciji. Festival u Izmiru se održava od 21 - 27. maja, gost zemlja je Mađarska, a crnogorski reditelj i profesor FDU Cetinje - Nikola Vukčević - dio je međunarodnog žirija (sa glumcima: Metom Jovanovskim iz Makedonije i Fedjom Štukanom iz BIH). 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.