Međunarodni simpozijum "Rat i mir na ekranu" 24. i 25. septembra 2024. / Akademija za pozorište, radio, film i televiziju, Univerzitet u Ljubljani




Međunarodni simpozijum "Rat i mir na ekranu" 24. i 25. septembra 2024. / Akademija za pozorište, radio, film i televiziju, Univerzitet u Ljubljani

Živimo u nesigurnim vremenima. Ratne zone se množe, vojni konflikti i ratni zločini, koji se dešavaju sve bliže nas, ne mogu se ignorisati, jer nas previše ekrana stalno obaveštava o njima. Ako je već Zalivski rat sa svojim prikazima u mejnstrim medijima podstakao Bodrijara da postulira hiperrealnost, prenos uživo, koji omogućavaju nove komunikacione tehnologije u svakom trenutku i na širokom spektru kanala, samo pojačava ovaj ontološki efekat. Tehnološke sposobnosti, koje su sliku (i zvuk) odvele daleko izvan indeksikalnosti i istovremeno omogućile ljudima da najpogubnije odluke prepuste veštačkoj inteligenciji, ispunjavaju publiku skepticizmom, nepoverenjem i strahom. Sve opipljivija mogućnost razarajućeg globalnog konflikta smanjila je prostor za filozofsku distancu i zahteva angažovanost i akciju od svih nas.

Naš međunarodni simpozijum će stoga osvetliti složenost sadašnjeg trenutka kroz multi- i interdisciplinarne pristupe i takođe će ga postaviti u istorijsku perspektivu. Zajednički imenitelj priloga biće vizuelizacija rata i imaginacija mira na ekranima svih oblika i veličina, stoga ćemo se baviti pitanjima kao što su:

− Tehnološki razvoj, koji je radikalno transformisao i audiovizuelne medije, može se razumeti kao paradigmaticni pomak koji otvara put ka posthumanizmu ili posthumanističkom pogledu. Kako to utiče na uloge i odgovornost audiovizuelnih medija u odnosu na rat? Da li se opseg ovih uloga širi ili sužava? Da li je njihova odgovornost veća ili je postala nemoguća?

− Dobro je poznata i dokumentovana činjenica da su, kroz istoriju, ekrani često pozivani da služe kao propaganda, posebno kada je cilj bio huškanje na rat ili podsticanje mržnje. Šta je sa ekranima kao platformama za mir, stvaranje mira ili čak kao posrednicima u rešavanju sukoba? Da li plemeniti cilj sam po sebi garantuje njihovu verodostojnost, rezonancu i stoga i uticaj?

− Da li gledaoci slika rata postaju pismeniji i bolje informisani kroz istorijsko iskustvo i sve složeniju teorijsku refleksiju? Da li nas tehnološki razvoj i posledična paradigmaticna transformacija čine kritički angažovanijima ili desenzitivizovanima, empatičnijima ili apatičnima? − Koja je uloga umetnosti u današnjoj poplavi slika rata? Da li je prostor umetničke refleksije poslednje mesto istinskog kontakta sa ljudskom tragedijom, koja se dehumanizuje, hteo-ne hteo, neizbežnom hiperprodukcijom aktuelnog sadržaja?


Simpozijum će se održati u hibridnom formatu (uživo i online). Učesnici mogu izlagati radove na slovenačkom, engleskom i drugim jezicima našeg regiona. Za dodatne informacije, kontaktirajte voditelja simpozijuma, docenta Polonu Petek. Takođe nas možete pratiti na našoj Facebook stranici.


Svi učesnici će imati 30 minuta za predstavljanje svojih radova. Nakon 25 minuta, predsedavajući panela će signalizirati da vreme ističe.

Svaki panel će se sastojati od tri rada, nakon čega sledi 30-minutna diskusija sa publikom koju moderira predsedavajući panela. Ako želite da svoju prezentaciju održite online, molimo vas da obavestite voditelja simpozijuma. Ako imate bilo kakva tehnička pitanja u vezi sa svojom prezentacijom, molimo vas da kontaktirate voditelja simpozijuma. Sala za predavanja u kojoj će se održavati prezentacije ima računar sa internet vezom, mogućnost povezivanja sopstvenog laptopa, DVD/Blu-Ray plejer i veliki ekran.


Ako ste odlučili da pripremite svoj rad kao pisani prilog koji će proći proces anonimne recenzije i biti uzet u obzir za publikaciju simpozijuma (detalji će biti objavljeni naknadno), molimo vas da svoj tekst napišete na engleskom jeziku i da ne prelazi 45.000 karaktera sa razmacima (uključujući fusnote i deo Literatura i izvori). Rok za podnošenje: 15. septembar 2024.


Rok za predloge (maksimalno 300 reči) je 15. jun 2024. Molimo vas da svoj predlog pošaljete na Simpozij.AGRFT@agrft.uni-lj.si. Obaveštenje o odluci: 15. jul 2024.


Simpozijum se organizuje u okviru istraživačkog programa UL AGRFT Pozorišne i međuumetničke studije (Gledališke in medumetnostne raziskave ‒ P6-0376) uz finansijsku podršku Slovenačke istraživačke agencije (Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije ‒ ARIS).

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.