Uspjesi filma GRUDI na međunarodnim festivalima u produkciji vanrednih profesorica FDU




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Film “Grudi”, rediteljke  Marije Perović, prikazan je u okviru međunarodne takmičarske selekcije dugometražnih igranih filmova na Balkan Panorama Film Festivalu u Izmiru. Gošće festivala bile su rediteljka Marija Perović, profesorica režije na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju i glumica Jelena Đukić, studentkinja master studija na Fakultetu dramskih umjetnosti. Nakon projekcije filma GRUDI umjetnički direktor BPFF-a Sali Saliji razgovarao je sa njima pred publikom.

Film “Grudi” u režiji Marije Perović prikazan je i na filmskim festivalima u Kotbusu, Stokholmu, Parizu, Tirani, Puli, Prištini, Bihaću, Vrnjačkoj Banji, Valjevu, Nišu, Mostaru, Trebinju, Leskovcu, Tuzli, Herceg Novom i Ulcinju. Dobio je Specijalno priznanje žirija na Filmskom festivalu "Seanema" u Ulcinju, "Veliku povelja Leotara" na 8. Festivalu u Trebinju, a Vojin Ćetković je dobio nagradu za glavnu mušku ulogu na Mojkovačkoj filmskoj jeseni i Povelju za izuzetnu mušku ulogu na 55. Festivalu glumačkih ostvarenja „Filmski susreti Niš 2020”. Film je nastao po predlošku serije “Grudi”, koja je dobila prestižno Specijalno priznanje žirija na 14. Seoul International Drama Awards, a serija je bila u selekciji Internacionalnog festivala “Buenos Aires Series”, kao i u zvaničnoj selekciji televizijskog festivala -SIMFEST u Rumuniji. 

Producentkinje filma su Marija Perović i Dubravka Drakić, profesorice na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, a u filmu glume i u njegovoj realizaciji učesvovali su mnogi profesori, saradnici, kao i bivši studenti FDU-a na Cetinju: Dubravka Drakić, Jelena Đukić, Branimir Popović, Miloš Pejović, Marija Đurić, Ana Vučković, Ivona Čović, Branka Femić, Dušan Kovačević, Branka Otašević, Simo Trebješanin, Dušan Kasalica, Nikola Vučinić i Ivan Čojbašić.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.