Stranica 1





24.06.2017

 

Studenti Fakulteta za sport dobili predmet „Zdravi stilovi života“




Nikšić: Studenti Fakulteta za sport dobili predmet Zdravi stilovi života (Vijesti, 08. mart 2017.g.)


Studenti Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje posjetili Ordinaciju „Balans“ (Onogošt, 08. mart 2017.g.)



08.03.2017. 23:56

Praktična nastava plivanja studenata Fakulteta na bazenu Sportskog centra u Nikšiću

24.02.2017. 01:27

Saradnja Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i Sportskog centra


Fakultet za sport dobija novu fiskulturnu salu (Univerzitet Crne Gore, 30. decembar 2016.g.)


Saradnja Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i Sportskog centra (Vijesti, 27. decembar 2016.g.)




28.12.2016. 01:23

Uskoro rezultati istraživanja o gojaznosti crnogorske djece

Da li je negativni trend gojaznosti djece na globalnom nivou zahvatio i crnogorsko područje pokazaće ubrzo rezultati istraživanja naših naučnika u okviru COSI programa Svjetske zdravstvene organizacije.

U ovaj program nadzora dječije gojaznosti Crna Gora je, na inicijativu Univerziteta Crne Gore, ušla prošle godine, objašnjava doc. dr Stevo Popović, dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje.

Istraživanjem na terenu doći će se do podataka koje je do sada sakupilo 25 evropskih zemalja sa kojima će Crna Gora moći da se uporedi po pitanju ovog problema. Na čelu istraživačkog tima, pored dekana Popovića je i doc. dr Boban Mugoša.

„Mjerenja na terenu, u školama, obavljaju odabrani studenti Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i zaposleni na Institutu za javno zdravlje koji su prošli obuku Svjetske zdravstvene organizacije“, navodi dekan Popović.

Sa ovom inicijativom Crna Gora će dobiti precizne podatke o gojaznosti djece i nastaviti sa praćenjem trenda. Oni će poslužiti, objašnjava Popović, kao osnova za preventivne mjere, ukoliko rezultati ukažu na tu potrebu.

Ovaj program preporučile su i kolege iz Srbije i Slovenije, susjednih zemalja koje su sprovele ova istraživanja.

Član istraživačkog tima u Srbiji i predavač na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje dr Predrag Božić navodi da je 23.1 % ispitivane djece, uzrasta od šest do devet godina, imalo prekomjernu težinu i gojaznost, bez značajnih razlika među polovima, kako je i objavljeno u radu.

Zapadne zemlje imaju preventivne strategije, navodi dr Božić, a one su prije svega usmjerene na podizanje nivoa fizičke aktivnosti i poboljšanje navika u ishrani djece, ali i druge neke mjere kao što je dojenje djece do tri godine.

U izradi strategija uključuju se sve društvene strukture, ne samo djeca i roditelji, prave se odgovarajuće izmjene zakona i pravilnika, na primjer ograničavanje reklamiranja određenih proizvoda, izmjena u jelovniku ustanova u kojoj djeca borave, kaže dr Božić.

Izvještaj koji bi uskoro trebalo da ugleda svjetlost dana bi trebalo da nam pokaže realno stanje, kako je najavio dekan Popović i izrazio nadu da finanlni izvještaj neće pokazati da smo zapostavili zdravstveni status djece u našoj zemlji, već da će samo predtstavljati opomenu da se ovim pitanjem moramo mnogo pažljivije baviti. (Univerzitet Crne Gore)

* * *


Uskoro rezultati istraživanja o gojaznosti crnogorske djece (Univerzitet Crne Gore, 12. decembar 2016.g.)


Uskoro podaci o gojaznoj djeci (RTCG, 12. decembar 2016.g.)


Istraživanje će pokazati da li su djeca u Crnoj Gori gojazna (CdM, 12. decembar 2016.g.)


USKORO precizni podaci o gojaznosti crnogorske djece (Pink M, 12. decembar 2016.g.)


Uskoro precizni podaci o gojaznosti djece u Crnoj Gori (Antena M, 12. decembar 2016.g.)


Uskoro rezultati istraživanja o gojaznosti djece (Portal Analitika, 12. decembar 2016.g.)

14.12.2016. 06:47

INFOFEST – Sport kao informatički domen

Crnogorski olimpijski komitet, u saradnji sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića, organizovao je u četvrtak 29.09.2016.g., u sklopu ovogodišnjeg INFOFEST-a koji se održavao od 25.09. do 01.10.2016. godine, panel diskusiju na temu "Sport kao informatički domen" , u cilju sagledavanja savremenih tehnoloških mogućnosti u kontekstu unapređenja sporta.

Na panelu su govorili Dušan Simonović – predsjednik COK-a, doc. dr Dragan Krivokapić, doc. dr Aldijana Muratović i mr Rajko Milašinović sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića, kao i doc. dr Selcuk Akpinar sa Univerziteta Nevsehir iz Turske.

Posebnu pažnju svih prisutnih, među kojima je bilo i oko 50 studenata Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića, izazvao je praktični dio predavanja koji je izveo dr Selcuk Akpinar, tokom kojeg je, uz angažovanje studenata, dodatno naglašen značaj ove teme. (Crnogorski olimpijski komitet)

 

Konstituisan Savjet za sport Crne Gore

Savjet za sport Crne Gore dogovorio je na prvoj sjednici način rada i zadužio članove da izrade novi poslovnik o radu. Članovi Savjeta razmatrali su i mogućnost izrade Enciklopedije sporta Crne Gore, a radi razmatranja pojedinih pitanja iz svoje nadležnosti, Savjet za sport se upoznao i sa mogućnošću obrazovanja komisija, ekspertskih grupa i drugih radnih tijela.

Smjernice za dalji razvoj crnogorskog sporta naći će se na narednoj sjednici Savjeta, kada će biti razmatrana važna pitanja u oblasti sporta, rekao predsjednik prof. dr Duško Bjelica.

Članovi Savjeta za sport su prof. dr Duško Bjelica, Petar Kapisoda, Nikola Janović, Milorad Vuletić, dr Nela Tatar, Zoran Radoičić, Dušan Dragović, Vlado Šćepanović i Srđan Mrvaljević.




Konstituisan Savjet za sport Crne Gore (Portal Analitika, 18. maj 2016.g.)

19.05.2016. 02:11

Profesor Duško Bjelica predsjednik nacionalnog Savjeta za sport

Redovni profesor Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore Duško Bjelica imenovan je za predsjednika nacionalnog Savjeta za sport.

Profesor Bjelica autor je i koautor 56 knjiga, monografija, naučnih studija i univerzitetskih udžbenika. Objavio je preko 200 radova u naučnim časopisima koji su indeksirani u međunarodnim bazama podataka. Više od jedne decenije Bjelica je ostavio upečatljiv trag u fudbalskom sportu, gdje je obavljao najznačajnije funkcije u Fudbalskom savezu Crne Gore i Fudbalskom savezu Jugoslavije. Dobitnik je međunarodnog priznanja Sportskog komiteta Huan Antonio Samaran.

Mandat profesora Bjelice i novoimenovanih članova Savjeta za sport – Petra Kapisode, Nikole Janovića, Milorada Vuletića, dr Nele Tatar, Zorana Radojičića, Dušana Dragovića, Vlada Šćepanovića i Srđana Mrvaljevića, trajaće četiri godine.

(Univerzitet Crne Gore, 24.02.2016.g.)


Bjelica na čelu Savjeta za sport ("RTCG", 24. februar 2016.g.)


Bjelica predsjednik Savjeta za sport ("Crna.Gora.Me", 24. februar 2016.g.)


Bjelica predsjednik Savjeta za sport ("CdM", 24. februar 2016.g.)


Bjelica predsjednik Savjeta za sport ("Portal Analitika", 24. februar 2016.g.)


Bjelica predsjednik Savjeta za sport ("Vijesti", 24. februar 2016.g.)


Bjelica predsjednik Savjeta za sport ("CdM", 24. februar 2016.g.)



28.02.2016. 00:22

Radionica 2 “VJEŠTINA PREDSTAVLJANJA POSLODAVCU”

Dragi studenti Univerziteta Crne Gore,

Pozivamo vas da u ponedjeljak 29.02.2016. godine učestvujete u radionici koju organizuje Karijerni centar UCG u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore na temu “Vještina predstavljanja poslodavcu”. Radionica će se održati u Zelenoj sali u Rektoratu UCG sa početkom u 11 časova.

Na radionici će biti prilike da saznate kako da se pripremite za poslovni intervju, predstavite svoje kvalifikacije, interesovanja i vještine i kako da se izborite sa "nezgodnim" pitanjima poslodavca.

Prijave (ime i prezime, broj indeksa, fakultet) slati na e-mail adresu: karijernicentar@ac.me.

Karijerni centar
Cetinjska 2, 81000 Podgorica
E-mail: karijernicentar@ac.me
Tel: +382/20-414-244

24.02.2016. 23:17

Krediti za program „Work and Travel“

Univerzitet Crne Gore u saradnji sa NLB Montenegro bankom organizuje prezentaciju posebne ponude za studente koja omogućava obezbjeđivanje posebnog kredita, za sve studente koji su zainteresovani da se priključe projektu Work and Travel, za odlazak u Sjedinjene Američke Države tokom ljetnje pauze.

Work and Travel je program kulturne razmjene koju je US State Department pokrenuo 1960. godine. U prosjeku godišnje na ovom programu učestvuje oko 100.000 studenata iz cijelog svijeta. Pravo učešća imaju svi studenti koji žele da borave i rade u SAD tokom ljetnje pauze.

Prezentacija će biti ogranizovana u četvrtak, 25.02. u 12 časova u zgradi Rektorata Univerziteta Crne Gore.




23.02.2016. 21:57

TRAIN modul „Metodologija naučno-istraživačkog rada u društvenim naukama“

Peti modul u okviru projekta TRAIN na temu "Metodologija naučno-istraživačkog rada u društvenim naukama" održan je danas u Rektoratu. Cilj prdavanja je bila edukacija mladih naučnika da afirmišu svoja istraživanja i naprave istraživačke mreže. Trener modula je bio doc. dr Stevo Popović.

Tokom treninga polaznici su se upoznali sa teorijom i praksom metodogije naučno-istraživačkog rada, kroz četiri predavanja: „Metodologija naučno–istraživačkog rada teorijski aspekti“, „Akademsko pisanje i objavljivanje rezultata“, „Pretraživanje dosadašnjih istraživanja i indeksne baze“ i „Društvene mreže i prezentacija naučnih istraživanja“.

Posebno značajan dio predavanja posvećen je objavljivanju akademskih radova, i koliko je važno da doktoranti imaju objavljen najmanje jedan rad na SCI listama. Na predavanjima su prikazana poređenja sa evropskim zemljama u kojima studenti već na master studijama objavljuju radove u eminentnim časopisima. Objavljivanje radova u referentnim časopisima, koji su indeksirani u priznatim međunarodnim bazama, neophodno je da bi se stekao uslov za odbranu doktorske disertacije.

Kandidati su mogli čuti više i o akreditovanim časopisima, njihovom kvalitetu, i dobiti savjete kako da ih kontaktiraju.

Ciljna grupa programa obuke bili su studenti doktorskih studija, saradnici u nastavi, docenti i studenti post-doktorskih studija društvenih nauka.

Univerzitet Crne Gore, uz podršku fondacije King Baudouin, realizuje projekat TRAIN, sa ciljem da razvije, implementira i evaluira program treninga profesionalnog razvoja akademskog osoblja. Projekat je namijenjen budućim profesorima i saradnicima u nastavi, a njegovom realizacijom teži se razvoju novog kadra na univerzitetima Zapadnog Balkana. Partneri u projektu su Univerziteti u Beogradu, Novom Sadu i Sarajevu. (Univerzitet Crne Gore, Rektorat UCG, 11.02.2016.g.)

 

Manifestacija „Nikšić grad sporta“ na jezeru Krupac


(Klik na sliku za uvećanje)

 

27.06.2015. 12:37

Tribina o olimpijskom pokretu u Crnoj Gori

27.06.2015. 12:33

Potpisivanje sporazuma Fakulteta sa Odbojkaškim savezom Crne Gore (Press)

Afirmacija sporta i nauke ("Vijesti", 7. oktobar 2011.g.)









10.10.2011. 22:39

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću i Odbojkaški savez Crne Gore potpisali sporazum

Afirmacija sporta i nauke

"Trudićemo se da naš trenerski kadar osposobimo za ono što nas čeka u narednom periodu, mislim prije svega na 2013.godinu kada je Crna Gora domaćin EP za kadetkinje”, kazao je Vušurović


Bjelica i Vušurović nakon potpisivanja sporazuma (Foto: Svetlana Mandić)

Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje prof. dr Duško Bjelica i izvršni direktor Odbojkaškog saveza Crne Gore Igor Vušurović potpisali su danas sporazum o poslovnoj, stručnoj i tehničkoj saradnji koji je baziran na pružanju stručne, obrazovne, kadrovske i organizacione pomoći ovog fakulteta, koja je neophodna u ostvarivanju programskih zadataka OSCG.

Bjelica je kazao da je potpisivanje sporazuma dobar potez jer će dovesti do afirmacije odbojkaškog sporta ne samo na fakultetu već i u Crnoj Gori.

“Odbojkaški savez poklanja posebnu pažnju usavršavanju kadra što će biti i prioritetni zadatak naše saradnje. Nadamo se da će Vušurović doprinijeti i da sve selekcije Odbojkaškog saveza Crne Gore budu testirane na ovom fakultetu”, istakao je Bjelica.

On je kazao da se na Fakultetu za sport izučava poseban trogodišnji trenerski studijski program za školovanje kadrova u odbojci, kao i da se taj sport izučava i u dva semestra na trećoj godini na osnovnim akademskim studijama fizička kultura.za postoji od ranije.

“Drago mi je što je ozvaničena saradnja koja između Fakulteta i Saveza koja postoji već nekoliko godina. Trudićemo se da naš trenerski kadar osposobimo za ono što nas čeka u narednom periodu, mislim prije svega na 2013. godinu kada je Crna Gora domaćin Evropskog prvenstva za kadetkinje”, kazao je Vušurović, šef misije Crnogorskog komiteta za Olimpijske igre u Londonu i osvajač zlatne medalje na OI u Sidneju, kao član reprezentacije Jugoslavije.

On je kazao da je trenerski kadar u odbojci u Crnoj Gori mlad, željan dokazivanja, a da će im saradnja sa fakultetom omogućiti da steknu potrebno znanje.

“Svjetska odbojkaška federacija je jedna od najbrojnijih u svijetu i ima preko 200 članica a mi se nadamo da ćemo i u Crnoj Gori nastaviti taj pozitivan trend. Ne treba zaboraviti činjenicu da su na posljednjem Evropskom prvenstvu u Beču bila i dva trenera iz Crne Gore”, kazao je izvršni direktor OSCG i dodao da je uz Dragana Drobnjaka, profesora odbojke na pomenutom fakultetu naučio prve korake .

Vušurović je razgovarao sa studentima, budućim trenerima odbojke, a fakultetu je poklonio nekoliko lopti uz obećanje da će obezbijediti još potrebnih rekvizita.

“Ovo je još jedan dokaz naše opredjeljenosti da pomognemo u stvaranju kvalitetnog kadra. Očekujemo da će se uključiti veći broj mladih potencijalnih trenera koji će u ovoj ustanovi steći neophodno znanje”, kazao je Drobnjak. (Vijesti, 7.10.2011.g.)

08.10.2011. 22:29

OSCG i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje potpisuju sporazum o saradnji

 

Izvršni direktor Odbojkaškog saveza Crne Gore Igor Vušurović i prof. dr Duško Bjelica, dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, potpisaće sjutra u Nikšiću (11 časova), u prostorijama Fakulteta, sporazum o poslovnoj, stručnoj i tehničkoj saradnji.

Sporazum će biti baziran na pružanju stručne, obrazovne, kadrovske i organizacione pomoći ovog fakulteta, koja je neophodna u ostvarivanju programskih zadataka OSCG.

Na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću izučava se poseban trogodišnji trenerski studijski program za školovanje kadrova u odbojci, a taj sport se izučava i u dva semestra na trećoj godini na osnovnim akademskim studijama fizička kultura... (Vijesti, 6.10.2011.g.)

08.10.2011. 22:24

Potpisana saradnja sa COK-om

Potpisana saradnja sa COKom

 

Potpisana saradnja sa KK Podgorica

Potpisana saradnja sa KK Podgorica

 

Prijem Boška Draškovića prvaka Mediterana u boksu

Prijem Boska Draskovica

 

Prijem studenata FK Sutjeska

Prijem FK Sutjeska

 

Prijem pobjedničke ekipe u malom fudbalu

Prijem pobjednicke ekipe u malom fudbalu

Prijem pobjednika takmičenja u atletici

Prijem pobjednika takmičenja u atletici

 

Prijem pobjedničke ekipe u košarci

Prijem pobjedničke ekipe u košarci

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.