Građevinski fakultet

Tradicionalno veliko interesovanje za upis na Građevinski fakultet
Veliko interesovanje za Građevinski fakultet Univerziteta Crne Gore godinama rezultira popunjavanjem mjesta za upis  još  u prvom roku, a sve informacije o upisu ove godine dostupne su već na veb stranici ovog fakulteta: https://www.ucg.ac.me/gf  

Prodekan za nastavu Građevinskog fakulteta doc. dr Ivana Ćipranić ističe da svako ko želi da upiše Građevinski fakultet Univerziteta Crne Gore, mora biti svjestan da studiranje na ovom fakultetu zahtijeva vrijedan rad.

Image„Nakon završenih studija na Građevinskom fakultetu otvaraju se mnoga vrata. Građevinski inženjeri se najčešće zapošljavaju u projektnim biroima, izvođačkim firmama, državnim institucijama nadležnim u polju građevinarstva. Uspješno se zapošljavaju u zemlji i inostranstvu, i sa lakoćom nastavljaju svoje školovanje na prestižnim obrazovnim ustanovama širom svijeta“, kazala je prodekanka Ćipranić.

Ona, takođe, napominje, da studenti ovog fakulteta često borave na brojnim univerzitetima van Crne Gore, u okviru različitih programa razmjene, te da se uvijek vraćaju sa visokim ocjenama i pohvalama, ostavljajući veoma pozitivan utisak na profesore evropskih univerziteta.

Prošle godine, Građevinski fakultet primao je 110 studenata na osnovne studije, i sva mjesta su bila popunjena nakon I upisnog roka.

„Za upis na osnovne studije Građevinskog fakulteta nije predviđeno polaganje prijemnog ispita. Prilikom upisa se boduju predmeti Matematika i Fizika (ili Mehanika). Ukoliko su se budući studenti dobro snalazili u srednjoj školi sa ovima, i njima srodnim predmetima, onda je Građevinski fakultet prava adresa za njih“, smatra prodekanka Ćipranić.

Građevinski fakultet ima samo jedan studijski program - Građevinarstvo. U skladu sa poslednjom akreditacijom iz 2017. godine, obrazovni proces se odvija po sistemu 3+2+3, što podrazumijeva tri godine osnovnih studija, dvije godine master studija i tri godine doktorskih studija.

Odgovarajuće srednje škole za upis na Građevinski fakultet UCG, prema važećem Pravilniku, su: gimnazija, građevinska, arhitektonska, geodetska, rudarska, geološko-rudarska, elektrotehnička, mašinska i saobraćajna škola.

Ove godine, kroz pilot projekat Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore, organizuje se elektronski upis za programe koji nemaju prijemni ispit, kao što je to slučaj na Građevinskom fakultetu.

Elektronski servis biće dostupan za one srednjoškolce čiji podaci postoje u registru nadležnog ministarstva u Crnoj Gori. U slučaju prijave srednjoškolaca iz insotranstva ili nepotpunih podataka za četiri godine školovanja, kandidati će moći da dostave dokumentaciju studentskoj službi.

Korisni linkovi: 

Osnovne informacije za upis na osnovne studije Građevinskog fakulteta

Novo izdanje informatora UCG namijenjenog maturantima 

Pravilnik o uslovima, kriterijumima i postupku upisa na osnovne studije Univerziteta Crne Gore 

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/tradicionalno-veliko-interesovanje-za-upis-na-gradevinski-fakultet

 

Dokumenti

Broj posjeta : 584