Osnovne informacije




Zbog nedostatka nastavnika, italijanski se ranije nije učio u crnogorskim školama, niti je kao drugi strani jezik bio u aktivnoj ponudi na Univerzitetu Crne Gore. Uvođenjem dvogodišnjeg kursa italijanskog jezika na odsjecima za engleski jezik i književnost i ruski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Nikšiću 1991/1992. godine, potom osnivanjem Katedre za italijanski jezik i književnost akademske 1993/1994. godine, te Odsjeka za italijanski jezik i književnost u četvorogodišnjem trajanju 1999/2000. godine, stvorili su se uslovi za školovanje nedostajućeg nastavnog kadra. Italijanski se sada izučava u gotovo svim većim gradovima centralne i južne Crne Gore, pa je jedan od osnovnih zadataka ovog studijskog programa obrazovanje nedostajućeg nastavnog kadra u osnovnim i srednjim školama.

Pored nastavnika, Studijski program za italijanski ima mogućnost da obrazuje i prevodioce, kao i da servisira nastavu italijanskog jezika na svim zainteresovanim jedinicama na Univerzitetu Crne Gore.

Široko humanističko obrazovanje, njegovanje usmenog i pismenog izraza na maternjem jeziku, a prije svega jezičke i komunikacijske kompetencije i znanja iz italijanskog jezika, književnosti i kulture, kao i jezičke i komunikacijske kompetencije i znanja iz još jednog od pet svjetskih jezika koji se stiču na Studijskom programu za italijanski jezik i književnost, garantuju kvalitetan kadar, sposoban za obavljanje širokog spektra djelatnosti u javnom i privatnom sektoru.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.