PREDAVANJA – 8. NEDJELJA NASTAVE




 

Drage koleginice i kolege, 

Nastavna jedinica iz Savremenog crnogorskog jezika 4, predviđena za petak 3. april 2020. godine je Tvorba pridjeva izvođenjem (str. 143).

U vezi sa ovom nastavnom jedinicu, neophodno da obratite pažnju na činjenicu da se izvedeni prisvojni pridjevi grade samo od imenica i da su dobili naziv po svom osnovnom značenju. Za razliku od izvedenih prisvojnih pridjeva, izvedeni opisni i njima srodni pridjevi se grade od prostih, izvedenih i složenih svih vrsta riječi (od imenica, glagola, zamjenica, brojeva, zbirnih brojeva i pridjeva). S druge strane, izvedeni pridjevi subjektivne ocjene se grade samo od pridjeva. Osim toga pravi opisni pridjevi nastaju i popridjevljavanjem glagolskih oblika – glagolskih pridjeva i glagolskih priloga.

Pored gore istaknutog, važno je da obratite pažnju na produktivnije i manje produktivne sufkse koji učestvuju u građenju izvedenih prisvojnih pridjeva, na sufikse koji učestvuju u građenju izvedenih opisnih i njima srodnih pridjeva, odnosno na sufikse kojima se grade pridjevi subjektivne ocjene.

Srdačno, 

Zorica Radulović



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.