Semestar u Pečuju: iskustvo sa Erasmus+ studentske mobilnosti




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studenti IV godine Arhitektonskog fakulteta UCG, Jelena Vučić i Predrag Marsenić su VI semestar studija proveli na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Pečuju (Mađarska), u periodu od februara do jula 2021. godine.

Iskustvo Erasmus+ studentske mobilnosti, obojeno specifičnostima i ograničenjima prouzrokovanih aktuelnom pandemijom, saopštili su u formi kratkog intervjua:

 

Zašto ste se ipak odlučili da odete, bez obzira na situaciju sa pandemijom?

Odlučili smo da ipak iskoristimo priliku da provedemo semestar u inostranstvu jer smo bili svjesni da će pandemija trajati i da ne trebamo dozvoliti da to bude prepreka u našem školovanju, već naučiti da živimo po nekim novim pravilima. Univerzitet u Pečuju je osnovan 1367. godine što ga čini najstarijim univerzitetom u Mađarskoj. Arhitektonski fakultet nalazi se na fakultetu za Inžinjering i Informacione tehnologije.

Kojih mjera ste morali da se pridržavate?

Mjere su uglavnom bile slične kao u Crnoj Gori. Postojao je obavezan karantin, nošenje maski na otvorenom, a restorani, pozorišta, muzeji i sve ostalo je mjesecima bilo zatvoreno. Tek početkom maja, sa porastom broja vakcinisanih, su počeli sa popuštanjem mjera, pa je to i bio period kad su se studenti najviše okupljali i provodili vrijeme zajedno.

Kako se odvijala nastava na Univerzitetu u Pečuju?

Nastava se kompletno odvijala u online formi, predavanja i vježbe, s tim što su bile organizovane posjete lokacijama koje su bile predviđene projektnim zadacima. Ispiti i prezentacije projekata su takođe zbog tadašnje situacije bili održani preko Microsoft Teams platforme.

Da li ste ipak uspjeli da se integrišete i uspostavite socijalne kontakte?

Da, naravno. Iako epidemija nije dozvolila nikakva zvanična Erasmus okupljanja kao što su nacionalne večeri, izleti i slično, studenti su se međusobno organizovali i obično vikendom smo išli u obilaske okolnih gradova i prirodnih ljepota kojih je zaista mnogo. Pečuj je veoma dobro povezan sa svim atrakcijama u Mađarskoj tako da je lako organizovati razne izlete. Iznenadio nas je veliki broj studenata iz našeg regiona, kako stalnih, tako i na razmjeni i uglavnom smo sa njima provodili vrijeme.

Da li ste zadovoljni programom?

Program omogućava nova iskustva, prijateljstva ali i laku tranziciju na drugačiji vid nastave. Za većinu naših predmeta smo uspjeli naći zamjenu i nije bilo nikakvih problema. Asistenti i profesori su bili na stalnom raspolaganju. Ipak, žao nam je što tadašnja epidemiološka situacija nije omogućila potpuno Erasmus iskustvo i fizičku nastavu na kampusu.

Da li ste uspjeli da putujete?

Nažalost, nismo. Nije bilo moguće napuštati zemlju u svrhu putovanja tako da smo obilazili samo Mađarsku. Takođe, sami Pečuj je grad u kome se ima šta vidjeti i ne može biti dosadno. Centralni distrikt je zaštićen UNESCO-m i posjeduje veliki broj muzeja, parkova, pozorišta i kulturnih četvrti, zbog velikog broja studenata nazivaju ga i univerzitetskim gradom.

Da li smatrate da ste proširili lične i profesionalne vidike?

Erasmus + je program kulturne razmjene tako da sa sigurnošću možemo reći da jesmo. Upoznali smo studente iz različitih zemalja. Uprkos pandemiji, u Pečuju je boravio veliki broj stranih studenata. Takođe smo se upoznali sa radom nekih od profesora i saznali kakva je tamo situacija u praksi i sa kakvim se pogodnostima ali i problemima susreću.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.