Arhitektonski fakultet

Semestar u Pečuju: iskustvo sa Erasmus+ studentske mobilnosti
Studenti IV godine Arhitektonskog fakulteta UCG, Jelena Vučić i Predrag Marsenić su VI semestar studija proveli na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Pečuju (Mađarska), u periodu od februara do jula 2021. godine.

Iskustvo Erasmus+ studentske mobilnosti, obojeno specifičnostima i ograničenjima prouzrokovanih aktuelnom pandemijom, saopštili su u formi kratkog intervjua:

 

Zašto ste se ipak odlučili da odete, bez obzira na situaciju sa pandemijom?

Odlučili smo da ipak iskoristimo priliku da provedemo semestar u inostranstvu jer smo bili svjesni da će pandemija trajati i da ne trebamo dozvoliti da to bude prepreka u našem školovanju, već naučiti da živimo po nekim novim pravilima. Univerzitet u Pečuju je osnovan 1367. godine što ga čini najstarijim univerzitetom u Mađarskoj. Arhitektonski fakultet nalazi se na fakultetu za Inžinjering i Informacione tehnologije.

Kojih mjera ste morali da se pridržavate?

Mjere su uglavnom bile slične kao u Crnoj Gori. Postojao je obavezan karantin, nošenje maski na otvorenom, a restorani, pozorišta, muzeji i sve ostalo je mjesecima bilo zatvoreno. Tek početkom maja, sa porastom broja vakcinisanih, su počeli sa popuštanjem mjera, pa je to i bio period kad su se studenti najviše okupljali i provodili vrijeme zajedno.

Kako se odvijala nastava na Univerzitetu u Pečuju?

Nastava se kompletno odvijala u online formi, predavanja i vježbe, s tim što su bile organizovane posjete lokacijama koje su bile predviđene projektnim zadacima. Ispiti i prezentacije projekata su takođe zbog tadašnje situacije bili održani preko Microsoft Teams platforme.

Da li ste ipak uspjeli da se integrišete i uspostavite socijalne kontakte?

Da, naravno. Iako epidemija nije dozvolila nikakva zvanična Erasmus okupljanja kao što su nacionalne večeri, izleti i slično, studenti su se međusobno organizovali i obično vikendom smo išli u obilaske okolnih gradova i prirodnih ljepota kojih je zaista mnogo. Pečuj je veoma dobro povezan sa svim atrakcijama u Mađarskoj tako da je lako organizovati razne izlete. Iznenadio nas je veliki broj studenata iz našeg regiona, kako stalnih, tako i na razmjeni i uglavnom smo sa njima provodili vrijeme.

Da li ste zadovoljni programom?

Program omogućava nova iskustva, prijateljstva ali i laku tranziciju na drugačiji vid nastave. Za većinu naših predmeta smo uspjeli naći zamjenu i nije bilo nikakvih problema. Asistenti i profesori su bili na stalnom raspolaganju. Ipak, žao nam je što tadašnja epidemiološka situacija nije omogućila potpuno Erasmus iskustvo i fizičku nastavu na kampusu.

Da li ste uspjeli da putujete?

Nažalost, nismo. Nije bilo moguće napuštati zemlju u svrhu putovanja tako da smo obilazili samo Mađarsku. Takođe, sami Pečuj je grad u kome se ima šta vidjeti i ne može biti dosadno. Centralni distrikt je zaštićen UNESCO-m i posjeduje veliki broj muzeja, parkova, pozorišta i kulturnih četvrti, zbog velikog broja studenata nazivaju ga i univerzitetskim gradom.

Da li smatrate da ste proširili lične i profesionalne vidike?

Erasmus + je program kulturne razmjene tako da sa sigurnošću možemo reći da jesmo. Upoznali smo studente iz različitih zemalja. Uprkos pandemiji, u Pečuju je boravio veliki broj stranih studenata. Takođe smo se upoznali sa radom nekih od profesora i saznali kakva je tamo situacija u praksi i sa kakvim se pogodnostima ali i problemima susreću.

Broj posjeta : 268

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.