CEEPUS radionica u Novom Sadu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U periodu od 21. do 26. novembra 2022. godine je na Departmanu za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka (FTN) Univerziteta u Novom Sadu održana studentska radionica u okviru aktuelne CEEPUS mreže “ABCD Network = Architecture, Build Environment, City Planning and Design Network”, na kojoj su, pored domaćina, učestvovali studenti i nastavnici sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i Arhitektonskog fakulteta Tehničkog univerziteta u Brnu.

Studenti su tokom petodnevne radionice radili na razvoju koncepata co-housing-a (forme kolaborativnog stanovanja), oslonjeni na vrijednosti modernističkog nasljeđa, koje su analizirane na primjerima naselja Limani 1-4 u Novom Sadu, dijela grada Novi grad u Podgorici i Ljubije u Bosni i Hercegovini. Osim rada u učionici, radionica je obuhvatala uvodne prezentacije, stručno vođenje kroz naselja Limani 1-4 (u organizaciji studenata arhitekture FTN-a), stručno vođenje kroz objekat Sportskog i poslovnog centra Vojvodina Novi Sad (SPENS), koje je priredila arh. Maja Momirov (FTN i udruženje Baza) i dr.

Studenti III godine Arhitektonskog fakulteta - Maša Raković, Ivana Ivanović, Pajo Vasović, Jelena Vuletić, Veljko Čurović, Ružica Milanović, Iva Marković i Marija Vujisić – radili su na temama koje obrađuju u okviru semestralnih zadataka na predmetu Teorija arhitekture 3, koji vodi prof. dr. Slavica Stamatović Vučković, a pod mentorstvom saradnika u nastavi MSc Danila Bulatovića.

Završne javne prezentacije studenata učesnika, kao i projekcija kratkog dokumentarnog video kolaža “Modernizacija u šest priča” u organizaciji studentskog kreativno-istraživačkog centra arhitekture SKICA i platforme za prostorne prakse BAZA, su održane u Kulturnom centru LAB. Završne prezentacije su bila prilika za diskusiju o rezultatima radionice uz obraćanje mentora (Prof. dr Anice Draganić, doc. dr Nevene Novaković, doc. dr Igora Kuvača, MSc Danila Bulatovića i MSc Adele Šoborove), zatim predstavnika Baze, Slobodona Jovića i Višnje Žugić, kao i Aleksandra Bedea.

Pored zvaničnog programa, učesnici su iskoristili priliku da u Novom Sadu, kao Evropskoj prestonici kulture 2022. godine uživaju i u aktuelnim aktivnostima i programima. Takođe, studenti Arhitektonskog fakulteta su sproveli i jednu stručnu posjetu obišavši LAMEX doo., kompleks proizvodnje pločastih materijala i ventilisanih fasada, koji je i finansijski podržao učešće studenata iz Podgorice na ovoj CEEPUS radionici.

 

CEEPUS Mreža “ABCD Network = Architecture, Build Environment, City Planning and Design Network”, čiji je cilj osnaživanje saradnje između partnerskih institucija na polju arhitekture i urbanizma u Centralnoj i Istočnoj Evropi, sastavljena je od 7 partnerskih univerziteta (i 2 tzv. “silent partner”- a), pored Arhitektonskog fakulteta UCG još i: Faculty of Architecture - Brno University of Technology (Brno, Czech Republic) – kao vodeći partner; Danube University Krems - Department for Building and Environment (Vienna, Austria); Faculty of Architecture, Civil Engineering and Geodesy, University of Banja Luka (Republika Srpska); Faculty of Architecture - University of Sarajevo (BiH); Institute of Sociology - University of Wroclaw (Poljska) i Department of Architecture and Urbanism - Faculty of Technical Sciences, University of Novi Sad (Srbija). U okviru saradnje predviđena je mobilnost akademskog osoblja, kratkoročna i dugoročna (u trajanju od jednog semestra) studentska mobilnost, kao i više zajedničkih programa kao što su radni sastanci, stručne ekskurzije, gostujuća predavanja i sl.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.