Univerzitet Crne Gore/ Prirodno-matematicki fakultet po prvi put ravnopravno ucestvuje u izgradnji detektora u CERN-u




Univerzitet Crne Gore/ Prirodno-matematicki fakultet po prvi put ravnopravno ucestvuje u izgradnji detektora u CERN-u: Kolaboracijski bord naucne kolabracije RD50 u cijem sastavu je vise od 60 institucija sirom svijeta, sa sjedistem u CERN-u, 18 novembra 2019  jednoglasno je  podrzao aplikacju naucnika sa Univerziteta Crne Gore za punopravno clanstvo
 
Profesorica fizike i medjunarodni ekspert u fizici  elementarnih čestica i inzenjeringu detektora, Prof. dr Gordana Laštovicka-Medin,  je 18. novembra 2019  u okviru 35tog radnog sastanka naučne kolaboracije RD50 sa sjedištem u CERNu, na sastanku kolaboracijskog borda, imala izlaganje po pozivu kolaboracije CERN-RD50 kojim je predstavila grupu naučnika sa Univerziteta Crne Gore kojom ona koordinira, kao i program grupe. 
 
Bord kolaboracije je jednoglasno usvojio aplikaciju Univerziteta Crne Gote kojom je Univerzitet Crne Gore postao punopravna članica naučne kolaboracije RD50 (Radiation hard  semiconductor devices for very high luminosity colliders) u CERN-u.
 
Po prvi put u istoriji Crne Gore, naučnici Crne Gore ce kao nacionalni tim učestvovati u razvoju silicijumovih detektora za trenutne i buduće hadronske sudarace. Grupa naučnika sa UCG  će biti ukljucena u razvoj state-of-the-art senzora neophodnih za nadogradnju detektora na eksperimentima ATLAS i CMS.
 
Posebno aktivno učešce Crne Gore se očekuje na R&D veoma preciznog sensora LGAD (Low Gain Avalanshe Detector) koji će predstavljati krucijalnu komponentu  CMS i i ATLAS eksperimenta. LGAD  je upravo razvijen unutar RD50 kolaboracije. 
 
Istrazivački projekti naučne kolaboracije RD50 sa sjedištem u CERN-u su vezani za inoviranje, razvoj i fabrikaciju state of the art detektora, otpornih na visoku radijaciju, sa fantastičnom vremenskom i prostornom rezolucijom koja ce omoguciti bolju osjetljivist detektovanja postojećih čestica, bolju preciznost mjerenja i omogućiti otkriće novih čestica koja sa dosadašnjom tehnologijom nijesu bila moguća. 
 
Ucešćem u radu kolaboracije RD50, naučnici iz Crne Gore neće samo raditi na analizi izmjerenih podataka pomoću detektora koji su postavljeni u CERN-u, već će aktivno ucestvovati i u izgradnji novih hadronskih sudarača. Senzori LGAD  razvijeni unutar RD50 imaju primjenu i u medicini (CT-scanning kod hadronske terapije). 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.