Odbrana završnih studentskih elaborata prostorno planskog i urbanističkog aspekta revitalizacije ostrva Ade Bojane održana u Ulcinju




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Adi Bojani su predstavljena idejna rješenja studenata četvrte godine Arhitektonskog fakulteta, koji su u okviru predmeta Urbanističko planiranje, koji vodi prof. dr Svetislava G. Popovića, dali odgovor na temu Prostorno planskog i urbanističkog aspekta revitalizacije ostrva Ade Bojane.

Studenti su tokom ljetnjeg semestra u okviru vježbi, koje su vodile saradnice u nastavi Sanja Savić, Nevena Mašanović i Slađana Lazarević, radili detaljnu analizu lokacije uz teorijska istraživanja klimatskih promjena i njihovih uticaja na poplave, pitanja hidrologije i očuvanja biodiverziteta ostrva Ade Bojane, nakon čega su u nastavku semestra ponudili i prostorno planska rješenja revitalizacije Ade Bojane. Posebna pažnja bila je posvećena i arhitektonskoj analizi sojenica izgrađenih na samoj obali rijeke Bojane i autentičnom izrazu turističkog naselja i prvog urbanističkog koncepta valorizacije Velike Plaže i Ade Bojane. 

Tim povodom organizovana je javna odbrana studentskih radova kao i izložba studentskih elaborata, na lokaciji Ade Bojane, u prisustvu studenata i profesora sa Arhitektonskog fakulteta, dekanke prof. dr Svetlane Perović, ali i predsjednika Opštine Ulcinj Aleksandra Dabovića sa saradnicima.

Lokacija Ade Bojane, zbog svih svojih prostornih vrijednosti, svog rariteta, ali i stalne promjenjivosti izazvane različitim prirodnim, ali i ljudskim faktorima, predstavlja poseban izazov, ali i potencijal za razvoj održivog turizma, uz očuvanje svih prostornih vrijednosti, a samim tim i značajan potencijal za ekonomski razvoj.  

Kratka video prezentacije sa izložbe se može pogledati na linku.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.