Studenti Arhitektonskog fakulteta na međunarodnom kongresu održive arhitekture i energetske efikasnosti




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

ImagePrema predlogu nastavnog tima, na čelu sa profesorom Dušanom Vuksanovićem, na međunarodnom kongresu „Održiva arhitektura – energetska efikasnost“  su učestvovali i studenti Arhitektonskog fakulteta: Olivera Mirković, Marija Nišavić, Ivana Rabrenović i Lazar Betić. 

Četvrti međunarodni kongres održan je u periodu od 8. do 10. oktobra 2021. godine u renomiranom i atraktivnom prostoru Jugoslovenske kinoteke.

Obuhvatao je više segmenata: predavanja eminentnih arhitekata i stručnjaka, predavača iz cijelog svijeta (Jury Troy, Stefan de Koning, Aljoša Dekleva, Zoran Abadić, Kate Gould, Dries Vens & Maarten Vanbelle, Sonja Radović Jelovac, Peter Kuczia, Mitesh Dixit, Saša Begović); reprezentativnu izložbu njihovih radova; radionice namijenjene mladim arhitektima, doktorandima i studentima; izložbu održivih ekoloških materijala, proizvoda i tehnologija građenja – izložba sponzora, kao i izložbu radova koji su rezultat arhitektonskog konkursa za idejno arhitektonsko rešenje na temu MIKRO EKO KUĆA 2021. 

Predavanja su obuhvatala značajne teme sa fokusom na održivi i ekološki pristup u arhitekturi i dizajnu uz korišćenje obnovljivih izvora energije. Značajan dio predavanja bio je posvećen bioklimatskoj i energetskoj rehabilitaciji postojećih zgrada savremenim mogućnostima upotrebe drveta kao i recikliranih materijala. Tema radionica bila je „Održive, ekološke i energetski efikasne tehnologije građenja u arhitekturi”, a moderatori istih su bili Kate Gould iz Engleske i Saša Begović iz Hrvatske.

Kroz recentne projekte i studije pomenutih renomiranih predavača, naši studenti su imali priliku da se upoznaju sa savremenim tokovima u arhitekturi, dizajnu i vizuelnim umjetnostima uopšte, kroz odgovarajući održivi i ekološki pristup stvaralačkom procesu, i novim metodama u arhitektonskom projektovanju i dizajnu, uz upotrebu obnovljivih izvora energije, čistih i energetski efikasnih, zelenih tehnologija, nezagađujućih i reciklirajućih materijala.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.