Tim pod rukovodstvom dr Vasilije Abramović, nekadašnje studentkinje Arhitektonskog fakulteta UCG, predstavljaće Crnu Goru na Bijenalu arhitekture u Veneciji 2020.




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

https://vimeo.com/389897384/284497c23e

Tim pod rukovodstvom dr Vasilije Abramović, nekadašnje studentkinje Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, predstavljaće Crnu Goru na 17. Bijenalu arhitekture u Veneciji, 2020.

Žiri je donio jednoglasnu odluku da Crnu Goru, na XVII Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji 2020. godine, predstavlja rad „SYNTONY“ i autorski tim u sastavu: dr Vasilija Abramović, dr Ruairi Glin i Parker Hejl.

Temu ovogodišnjeg Bijenala arhitekture u Veneciji naslovljenu "Kako ćemo živjeti zajedno?"(How will we live together?) postavio je prof. dr Hašim Sarkis, dekan škole arhitekture na prestižnom Masačusets Institutu za tehnologiju  (School of Architecture and Planning, Massachusetts Institute of Technology-MIT).

Početni, teorijski, odgovor crnogorskog predstavljanja "Ka transaktivnoj prostornoj percepciji"(Towards a transactive spatial perception"), postavila je doc. dr Svetlana K. Perović, prodekanka na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Crne Gore i kuratorka crnogorske postavke. Komesar crnogorske postavke je Dragan Vuković, direktor direktorata glavnog državnog arhitekte u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

U sastavu žrija koji je donio odluku su bili: doc. dr Svetlana K. Perović- kuratorka, Dragan Vuković- komesar, Dragana Čenić, dr Darko Petrušić, Petrica Duletić, mr Borislav Vukićević, prof. dr Miljana Zeković, doc. dr Dražen Arbutina, prof. dr Milena Stavrić, doc. dr Branka Cuca i mr Mirjana Prpa.

U odluci žirija je navedeno:

"Potencijal izabranog tima da odgovori na konkursne zahtjeve je očigledan u konkursnom radu i osnažen činjenicom da članovi istog pripadaju i aktivno participiraju u produkciji naprednih instalacija u prestižnoj Bartlet laboratoriji u Londonu (Interactive Architecture Lab), koja pripada vodećoj globalnoj školi za arhitekturu i građenu sredinu univerziteta UCL (University College London).

Projekat „SYNTONY“ predstavlja veoma visok nivo konceptualne i tehnološke zrelosti, koji artikuliše primjenu transdisciplinarne metodologije kroz integraciju znanja iz oblasti: arhitekture, umjetnosti, neuronauke, psihologije, robotike i dr. Kroz predložene prostorne laboratorije, sa fokusom na interaktivnu instalaciju, cilj je aktivirati posjetioca u prostoru kroz „eksperimentisanje sa talasnim oblicima upotrebom svjetlosti, zvuka i kretanja“.Inovativne poruke koje dolaze iz svijeta nauke i tehnologije interpretiraju se kroz interaktivne trenutke. Autori projekta primenjuju u svojoj instalaciji najnovije tehnička dostignuća (npr. prikupljanje podataka preko senzora, obradu istih u realnom vremenu, aktivaciju instalacije na osnovu sakupljenih podataka i dr.).

Moto izložbe "Kako živjeti zajedno" kroz ovaj projekat se može razumjeti kao simbioza života sa tehnikom i uzajamnom preplitanju novih saznanja iz različitih naučnih disciplina i svakodnevnog zivota. Pronalaženje prave mjere i izbora sredstava biće izazov za autore u realizaciji ovog projekta. Uvjereni smo da je autorski tim odlučan u namjeri da ovaj projekat unpređuje u procesu realizacije u saradnji sa komesarom i kustosom, a da će konačni ishod predstavljanja Crne Gore na 17. međunarodnoj izložbi arhitekture ostati trajno ugrađen u memoriju posjetilaca Bijenala arhitekture u Veneciji 2020."

Dr Vasilija Abramović je završila osnovne studije arhitekture na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici, kao najbolji student u generaciji. Svoje školovanje nastavila je upisavši magistarske studije arhitekture u Pragu, a nedavno je i doktorirala na istom fakultetu, na temu Interaktivna arhitektura. Od 2017. godine živi i radi u Londonu na Bartlett-u i bavi se istraživanjem i stvaranjem kako je ona naziva “nove revolucionarne arhitekture”, koja se odnosi na arhitekturu budućnosti sa svojstvima adaptabilnosti, fleksibilnosti i mogućnosti odgovaranja na potrebe korisnika i sredine, koristeći najnovije tehnologije. Dobitnik je više nagrada, među kojima su nagrada Glavnog grada  19. decembar, Podgorica, zatim Nacionalne stipendije za izvrsnost Ministarstva nauke Crne Gore, kao i raznih istraživačkih grantova u Češkoj i Velikoj Britaniji. Vasilija je stekla radno iskustvo u arhitektonskim biroima u Podgorici, Pragu i Londonu, baveći se “klasičnom” arhitekturom, uvijek u namjeri da stvori nešto novo i drugačije.

Rezultati konkursa su dostupni u cjelosti na: 

http://www.mrt.gov.me/vijesti/220493/Saopstenje-Izabran-crnogorski-predstavnik-za-ovogodisnje-Bijenale-arhitekture-u-Veneciji.html

http://www.mrt.gov.me/vijesti/220484/Rezultati-Konkursa-za-izbor-autorskog-tima-koncepta-i-sadrzaja-crnogorske-postavke-na-Bijenalu-u-Veneciji-2020-godine.html

 

 

Medijske objave:
http://rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/268786/abramovic-na-celu-tima-za-bijenale-.html
http://portalanalitika.me/clanak/358608/abramovic-na-celu-tima-za-bijenale
http://portalanalitika.me/clanak/358566/pogledajte-ko-ce-crnu-goru-predstavljati-na-bijenalu-arhitekture-u-veneciji
http://rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/268713/izabran-predstavnik-cg-za-bijenale-u-veneciji.html
https://www.cdm.me/kultura/izabran-crnogorski-predstavnik-za-bijenale-arhitekture-u-veneciji/
https://www.vijesti.me/zabava/kultura/rad-syntony-predstavljace-crnu-goru-u-veneciji
https://fosmedia.me/kultura/izabran-crnogorski-predstavnik-za-ovogodisnje-bijenale-arhitekture-u-veneciji
https://www.antenam.net/kultura/148530-izabran-predstavnik-crne-gore-za-bijenale-u-veneciji

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.