Bijenale arhitekture u Veneciji 2021: Pokrenuta istorijska inicijativa za saradnju kustosa i timova nacionalnih paviljona 34 zemlje svijeta




Bijenale arhitekture u Veneciji 2021: Pokrenuta istorijska inicijativa za saradnju kustosa i timova nacionalnih paviljona 34 zemlje svijeta

Otvaranje 17. Međunarodne izložbe arhitekture u Veneciji, na kojoj je verifikovano učešće 62 zemlje svijeta, početno je planirano za maj 2020, a zatim, usljed pandemije COVID-19, odloženo za 29. avgust 2020. godine, da bi konačni termin otvaranja bio zakazan za maj 2021.

Kustosi nacionalnih paviljona više od 30 zemalja svijeta među kojima je i Crna Gora, kroz interaktivne onlajn sastanke pokrenuli su istorijsku inicijativu za saradnju.

Inicijativa i zajednička  izjava kustosa nacionalnih paviljona koja će biti internacionalno medijski promovisana, slijede u nastavku.

La Biennale di Venezia / Bienale Architettura 2021/ Kustosi nacionalnih paviljona

Pokretanje istorijske inicijative za saradnju

Prvi put u 40-godišnjoj istoriji Venecijanskog Bijenala arhitekture, nacionalni kustosi paviljona širom svijeta okupljaju se u duhu zajedništva i solidarnosti. Trenutnom internetskom dijalogu, koji je 23. maja 2020. pokrenula Republika Koreja, pridružili su se predstavnici više od 30 zemalja učesnica, kao i glavni kustos Bijenala, Hashim Sarkis. Zajednički cilj skupa je istražiti nove načine za ispunjenje potencijala Bijenala kao platforme za sinergetsku, ekspanzivnu i dostupnu saradnju prikladniju izazovima sa kojima se svi zajedno moramo suočiti u doba COVID-19 i šire. Kao prvu manifestaciju ovog poduhvata, kustosi predstavljaju sljedeću zajedničku izjavu:

Zajednička izjava nacionalnih kustosa i timova 34 zemlje učesnice 17. Bijenala Arhitekture u Veneciji 2021.

Centralno pitanje 17. Bijenala arhitekture „Kako ćemo živjeti zajedno? “poprima novi značaj jer pandemija COVID-19 i dalje stvara nepredviđene i nezamislive poremećaje širom svijeta. S obzirom na naš život i sredstva za život, moramo preispitati kako razmišljamo o svojoj profesiji, načinima saradnje i izgrađenom okruženju. Produženje vremena koje je pred nama do novog datuma otvaranja Bijenala 2021. pruža jedinstvenu priliku predstavnicima zemalja učesnica da formiraju zajednicu, otkrivajući teme i glasove jedni drugih i otvore mogućnost zajedničkih napora.

Mi, rastuća grupa nacionalnih kustosa, prvi put smo zajedno započeli otvoreni dijalog. Krenuvši naprijed, obavezujemo se u sljedećim mjesecima uspostaviti platformu za razmjenu izložbenih sadržaja i istraživanje vrijednih korelacija. Namjera je da ova razmjena rezultira konkretnom saradnjom i zajedničkim projektima među narodima koji podvlače zajedničke ciljeve i brige unutar naše zajedničke profesije. Naš krajnji cilj je konsolidacija i uspostavljanje ove nezavisne platforme, osiguravanje dugoročnog otvorenog kanala za stalnu razmjenu između kustosa i nacionalnih komesara, ne samo za ovaj predstojeći Bijenale 2021., već i za sva buduća Venecijanska bijenala.

Ovu inicijativu doživljavamo kao korak ka izgradnji još boljeg Bijenala arhitekture, dodatno naglašavajući ulogu otkrivanja, razumijevanja i međusobne razmjene preko granica u postojećoj strukturi međunarodnog takmičenja koja bira i nagrađuje izvrsnost. Takođe nastojimo istaći potencijal ovog globalnog događaja kako bi postao aktivna skupština, gdje je cjelina više od faktičkog zbira njegovih djelova.

Dok objavljujemo ovu izjavu 29. avgusta 2020., drugog planiranog datuma otvaranja odloženog Bijenala, još uvijek ne znamo kako će se ti napori materijalizovati. Ne sumnjamo, međutim, da je ovo neophodan korak naprijed za našu zajednicu u ovom novom dobu.

Potpisnici prve zajedničke izjave su kustosi sljedećih zemalja:

Belgija, Brazil, Crna Gora, Danska, Dominikanska Republika, Filipini, Hrvatska, Irak, Irska, Italija, Japan, Jermenija, Kanada, Kina, Koreja, Kuvajt, Liban, Luksemburg, Meksiko, Nizozemska, Nordijske zemlje, Njemačka, Pakistan, Peru, Portugal, Poljska, Rumunija, Rusija, Singapur, Sjedinjene Američke Države, Slovenija, Srbija, Španija, Turska, Velika Britanija.

Kustosica nacionalnog paviljona Crne Gore, prof.dr Svetlana K. Perović, je istakla da očekuje snažan odjek  ove neformalno pokrenute inicijative za saradnju, prvi put u istoriji Venecijanskog bijenala.  Naročito je specifično to što je u pitanju najveća i najprestižnija svjetska izložba arhitekture, koja je takmičarskog karaktera, na kojoj se dodjeljuje “Zlatni lav” kao glavna nagrada.

Perović je  ovim povodom izjavila i sljedeće:

“Zaista je sjajno slušati vibracije od strane predstavnika nacionalnih paviljona širom svijeta, u korist nečega za šta se zalažem već dugo, a to je angažovanje integrisane  kolaborativne energije u arhitektonskom i urbanističkom stvaralaštvu. Aktuelna situacija COVID -19 dodatno je osnažila ovu liniju napora.  Mišljenja sam da je ovo savršen trenutak za  interkonekciju, interakciju i transakciju, gdje bismo kroz ujedinjenu energiju započeli nove pravce oblikovanja i bogaćenja etosa discipline u kontekstu savremene društvene odgovornosti. Stvaranje i širenje “kolektivnog glasa”, kao najvrjednije vrste glasa i koji je raznovrstan u svojoj složenosti,  implicira odgovornost prema građenoj sredini kao najvrednijem kulturnom dostignuću društva. Prillika je za  nominovanje arhitektonskog jezika za snažnog  partnera u  prevazilaženju aktuelne  globalne krize i  uz  podršku digitalnog trenutka. Izvjesno je i da uz sve težnje da se očuva dominacija komunikacije koju prati fizički “govor tijela”, virtuelna okupljanja i  virtuelno zajedništvo ozbiljno nagovještavaju da postanu norma. Digitalna interakcija može postati važan mehanizam u procesu oblikovanja integrisanog znanja za identifikaciju  kompleksnih problema civilizacije i pronalaženja odgovora na iste”.

Zahvalna sam Vladi Crne Gore na čelu sa premijerom Duškom Markovićem  za podršku kontinuiranom predstavljanju Crne Gore na najvažnijoj svjetskoj manifestaciji iz oblasti arhitekture, kao i napore predstavnika Ministarstva održivog razvoja i turizma na čelu sa komesarom Draganom Vukovićem u pripremama za predstavljanje crnogorskog paviljona. Naročito  raduje činjenica da se ime Crne Gore, kao nezavisne države, od 2008. godine ravnopravno pojavljuje na ovoj manifestaciji među više od 60 zemalja svijeta, naglasila je Perović.

Uvažavajući naročito činjenicu da pripadam Univerzitetu Crne Gore, smatram neophodnim da aktivnosti i saradnju na ovom projektu više približim akademskoj zajednici, prije svega studentima uz očekivanje da će  biti prostora da studenti aktivno participiraju u procesu.

Komesar crnogorske postavke na predstojećem Bijenalu glavni državni arhitekta u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Dragan Vuković, istakao je da se nada da aktuelna pandemija COVID-19 neće oslabiti rezultate svih dosadašnjih napora i onih koji slijede u pripremi za uspješno predstavljanje Crne Gore na  Bijenalu arhitekture u Veneciji.

U nacionalnom paviljonu Crne Gore planirano je da bude izložena interaktivna instalacija SYNTONY, autora Vasilije Abramović, Ruairi Glina i Parker Hejla, koja se priprema u laboratoriji za interaktivnu arhitekturu Bartlet škole arhitekture Univerzitetskog koledža u Londonu.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.