Profesori FDU Cetinje Petar Pejaković i Branko Ilić na regionalnoj Konferenciji o pozorištu za djecu i mlade




Profesori FDU Cetinje Petar Pejaković i Branko Ilić na regionalnoj Konferenciji o pozorištu za djecu i mlade

Onlajn konferencija „Uloga dramskih akademija u razvoju pozorišta za djecu i mlade“ u organizaciji regionalne platforme OD MALIH NOG(U) održana je 29. novembra. Na konferenciji su učestvovali predstavnici pozorišnih akademija i pozorišta za djecu i mlade iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Dekan ljubljanske akademije Tomaž Gubenšek, prodekan zagrebačke akademije Goran PavlićJasmin Novljaković u ime osječke akademije, Saša Latinović u ime novosadske akademije, Jovana Karaulić sa beogradske akademije i Petar Pejaković ispred cetinjske akademije te reditelj David Alić, glumci Marko HergešićBranko IlićRok Kravanja i dramaturzi Aleksandra Jovanović i Anže Virant. Konferenciju je vodio pozorišni kritičar i teatrolog Igor Tretinjak.

Na samom početku konferencije otvorena su pitanja potrebe za kurikulumima, odnosno predmetima ili nekim oblikom studijskog smjera pozorišta za djecu i mlade kao i mogućnosti njihovih pokretanja. Pitanja su pokrenula raspravu i suočila različite stavove i poglede na centralnu temu. Ključne razlike pokazale su se u poimanju pozorišta za djecu i mlade – neki od sugovornika ne vide potrebu za razdvajanjem tog izvedbenog izraza od matičnog pozorišta, dok drugi smatraju da pozorište za djecu i mlade ima u sebi velik potencijal za stvaranjem vlastitog izraza te bi mu ukazivanje na vlastitim posebnostima i učenje o njima na pozorišnim  akademijama pomoglo u osamostaljenju. Takvo „oslobođeno“ i prisutno na akademijama, pozorište za djecu i mlade moglo bi se nadati priznanju i boljem pozicioniranju kod struke, ali i institucija političke, društvene, novčane i medijske moći.

Usprkos načelnim razlikama, većina sagovornika složila se da postoje brojni problemi i manjkavosti trenutnih oblika studija u kojima susreti studenata glume, režije i dramaturgije s pozorištem za djecu i mlade zavise isključivo o afinitetima profesora te su u pravilu vrlo rijetki, zbog čega studenti u profesionalni svijet zakorače nespremni. No krivica ne leži (isključivo) na akademijama, već prvenstveno na pozorištu za djecu i mlade koje se od svojih početaka „šlepa“ uz starijeg brata te nije uspjelo izgraditi niti vlastitu teoriju, niti vlastitu poetiku. Samim time kao jedan od velikih problema pokazao se manjak stručne literature i stručnog kadra koji oblikuje pozorišne predstave za djecu i mlade te koji bi potencijalno predavao na akademijama.

Iako u konferencijama koje, poput ove, rade prve korake, vrlo rijetko dolazi do rješenja, izneseno je nekoliko vrlo zanimljivih mogućih rješenja – od nastave radioničkog tipa na festivalima i akademijama do teorijskih i praktičnih predmeta koje bi akademije mogle međusobno razmjenjivati. Također, načelno je dogovoreno da će se razgovori o otvaranju vrata akademija pozorištima za djecu i mlade nastaviti.

Na ovom YouTube linku možete pogledati polemiku svihi učesnika tokom konferencije: 

 

DEKANAT FDU - Cetinje



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.